Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирландците гласуват на общи избори

Лидерите на трите основни партии (отляво надясно) - Майкъл Мартин ("Фиана Файл"), премиерът Лео Варадкар ("Фине Гейл") и Мери Лу Макдоналд (""Шийн Фейн")
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирландците гласуват днес в общи избори, които предвещават да разбъркат политическия пейзаж в страната, тъй като и последното проучване на общественото мнение показва, че националистите от "Шин Фейн" се радват на най-голяма подкрепа.

Сегашният премиер Лио Варадкар се надява да остане на власт със своята партия "Фине Гейл", но битката ще бъде ожесточена не само с другата проевропейска партия "Фиана Файл", но и с националистите от "Шин Фейн", които изненадващо излязоха начело в анкетите. Последната от тях дава на "Шин Фейн" 25 процента подкрепа, 23 на сто за "Фиана Файл" и 20 процента за управляващата "Фине Гейл". А лидерът на "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд е значително по-популярна от Лио Варадкар и лидера на "Фиана Файл" Майкъл Мартин.

Варадкар, който е доста по-популярен извън Ирландия, особено около преговорита за Брекзит, има проблеми обаче въ вътрешен план с кризата около здравеопазването и жилищното настаняване.

Анкетите изненадаха и самата "Шин Фейн", която има кандидати само за 42 места, така че дори и да ги спечели всичките, пак няма да й достигне доста за необходимите 80 места за мнозинство в парламента. Ясно е, че никоя партия няма да има неохбодимото мнозинство, така че ако не се постигне коалиция и не бъде сформирано правителство, е възможно напролет да има нови избори.

Метеоролозите междувременно предупредиха, че се очаква в изборния ден бурата „Кира“ да връхлети Ирландия с много силни ветрове и проливни дъждове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна