Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп уволни двама служители, свидетелства срещу него на процеса по импийчмънт

Подполковник Александър Видман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп уволни двама от свидетелите в процеса по импийчмънт срещу него.

Отстранен е подполковникът от сухопътните сили Александър Виндман от позицията му като главен експерт на Белия дом за Украйна, след като той свидетелства против президента Доналд Тръмп на процеса за импийчмънт.

"Няма и капка съмнение за всеки американец защо този човек губи работата си", заяви адвокатът на Виндман.

Часове по-късно Гордън Сандланд също обяви, че е уволнен. Президентът Доналд Тръмп не скри отношението си към правителствените служители, свидетелствали срещу него:

"Не съм доволен от Виндман. Смятате, ли че трябва да съм доволен?!"

Александър Виндман даде показания пред Долната камара на Конгреса през ноември и обяви, че не е могъл да повярва, когато е слушал на 25 юли телефонния разговор между Доналд Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски. Именно този разговор е в основата на процедурата по импийчмънт.

Американският посланик в Брюксел Гордън Сандланд също свидетелства срещу Тръмп и обяви ясно, че за отпускането на военна помощ за Украйна е било поставено условия да започне разследване срещу Хънтър Байдън - сина на един от кандидатите за президентска номинация на демократите - Джо Байдън.

След оправдаването на Тръмп в Сената бившият конгресмен от Илинойс Джо Уолш оттегли кандидатурата си за президентска номинация на републиканците. Така сега единствено Бил Уелд - бивш губернатор на Масачузетс, е опонент на Доналд Тръмп за републиканската номинация за президентския вот през ноември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна