Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Спад на производството и на строителството при подобрение в търговията на дребно през декември

Декемврийско проучване на Националния статистически институт (НСИ) отчита намаляване на промишленото производство и на строителството при слабо нарастване на търговията на дребно, което е нов знак за известно отслабване на икономическата експанзия в страната.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се понижава през декември с 1,8% спрямо ноември, когато се сви с 1,3%, отбелязвайки по този начин спад за втори пореден месец в края на 2019-а година.

На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се понижава през декември с 1,5% след понижение с 0,2% през ноември, отбелязвайки най-солиден спад от юни 2019-а година насам.

През декември по-съществен спад с 2,3% спрямо предходния месец отбелязва производството в преработващата промишленост, докато производството в добивната промишленост нараства с 4,1%, а при разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,4 на сто.

Спрямо декември 2018-а година производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се понижава с 9,3%, а в преработващата промишленост - с 0,1%, докато производството в добивната промишленост нараства с 4,6 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се понижава през декември с 0,7% спрямо ноември, когато се сви с цели 1,7% и след понижение с 0,6% през октомври. Продукцията от гражданското и инженерно строителство се увеличава през декември с 0,3%, но при спад с 1,4% в сградното строителство.

На годишна база строителната продукция през декември се свива с 0,7% след растеж с 1,3% през ноември, като сградното строителство се понижава 0,3%, а гражданското и инженерното строителство - с 1,3 на сто. Това представлява първо понижаване на строителното производство от ноември 2018-а година насам.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно, като през декември тя се увеличава с 0,7% след растеж с 1,3% през ноември, запазвайки позитивната тенденция от есента насам.

На годишна база растежът на търговския оборот се ускори през декември до 5,4% от 2,5% месец по-рано.

Днешните смесени данни предполагат запазване на относително стабилен растеж на българската икономика през четвъртото тримесечие на изминалата година след повишаване на БВП през периода юли - септември с 0,8% на тримесечна и с 3,7% на годишна база.

В края на миналия месец НСИ отчете подобряване на стопанската конюнктура в България през януари за трети пореден месец най-вече в резултат на рязко подобряване на бизнес активността в промишлеността.

Аналогично последно проучване на Европейската комисия обаче отчете известно отслабване на бизнес нагласите в нашата страна през първия месец на новата година от 15-месечния връх, достигнат през декември 2019-а година.

Тези проучвания предполагат, че българската икономика вероятно ще запази относителен стабилен, но умерен растеж и в началото на новата година.

Експресната оценка на НСИ за БВП през последните три месеца на 2019-а година ще бъде представена на 14-ти февруари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна