Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК очаква Скопие и Тирана да получат дата за преговори преди май

Оливер Вархеи
Снимка: Страница на ЕК

Европейската комисия очаква Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС преди насрочената през май среща в Загреб, посветена на Западните Балкани. Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи.

В първия ден от февруарската сесия на Европарламента се проведе дебат за новата методология за разширяването на Европейския съюз. В сряда евродепутатите ще излязат с резолюция за позицията си за новата методология, а на дебата всички те се обединиха около позицията, че без върховенство на закона и силни правителствени институции не може да се говори за присъединяване на страни-кандидатки. 

През октомври Франция, Нидерландия и Дания попариха мечтата за европейските звезди на Северна Македония и Албания, а аргументът беше, че е нужна промяна в начина, по който се водят преговори. Три месеца по-късно Еврокомисията представи новите правила - преговорите се фокусират върху 6 тематични групи или клъстъри, като времевата рамка за всяка от тях е 1 година. Първо се започва с върховенство на закона, а тази глава се затваря последна, като преговорните глави могат да бъдат отваряни отново при нужда.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи представи в пленарна зала новата методология.

„Държавите-кандидатки трябва да изпълнят обещанията си за реформи, а Европейският съюз трябва да отговори, когато това се случи. За да повишим доверието в процеса, ще има по-силен фокус върху фундаменталните свободи“.

От всички парламентарни групи в Страсбург посланието беше в един дух – върховенство на закона и реален ангажимент на Европа да върне европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Натали Лоазо – евродепутат от Франция, от групата "Обнови Европа", заяви:

„Това не е просто празна декларация, а нещо, което ни обединява. Имаме прекалено много врагове около нашия съюз и не ни трябват повече“.

Най-често споменаваната държава-кандидатка беше Сърбия. Виола фон Крамон Таубадел от групата на Зелените каза:

„Без функционираща демокрация, без върховенство на закона и добро управление няма какво да говорим. Върховенството на закона и медийния плурализъм са в упадък в Сърбия от началото на преговорите през 2014-а и въпреки това се преструваме, че нищо не се случва“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени