Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи ще останат в правителството, докато Меркел е начело

| обновено на 12.02.20 в 18:34
Карстен Шнайдер - парламентарен секретар на германските социалдемократи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Само с канцлер Ангела Меркел“ - това условие за продължаване на управляващата коалиция в Берлин поставят социалдемократите - по-малкият партньор в коалицията с Християндемократическия съюз.

След заявената оставка на лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер в Германия тече оживена дискусия, кой ще я наследи и ще има ли предсрочни парламентарни избори.

Едва затихнала кризата в социалдемократическата партия, която избра тандем от малко известни мъж и жена на лидерския пост, партията на канцлера Меркел бе застигната от политически сътресения.

Оставката на председателя Анегрет Крамп-Каренбауер не бе неочаквана, и също така очаквано предизвика дискусия около стабилността на правителството в Берлин.

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“ поиска оставката на Меркел с аргумента, че АКК е просто нейното по-слабо копие. Заговори се за предсрочни избори и се наложи социалдемократите да застанат зад канцлера-християндемократ.

„Имаме избран канцлер. Не бихме участвали в свалянето на Меркел от власт, защото искаме стабилност. С нея сме договорили правителствената програма и с нея ще я осъществяваме“, заяви парламентарният секретар на германските социалдемократи Карстен Шнайдер.

Пред „Хоризонт“ политологът проф. Емануел Рихтер коментира, че поредната криза в една от управляващите партии застрашава правителството, което и без това не се радва на голяма популярност сред германците.

„След оставката на АКК Меркел губи подкрепа в партията си и има опасения, че новият лидер на ХДС може да свали доверието си от нея“, обясни проф. Рихтер, без да назове конкретно име.

Кой ще е новият? Консерваторът Фридрих Мерц, който да върне ХДС в дясното политическо пространство, или умереният и влиятелен министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, който да затвърди курса на партията в центъра? И който и да е от двамата - как да бъде избран? От конгреса или от партийните членове, както направиха социалдемократите?

„Категоричен съм - председателят не трябва да се избира от партийните членове. Имаме легитимни структури, имаме конгрес, имаме действащо ръководство“, смята Фридрих Мерц, който предупреди съпартийците си за риска от дълго безвластие в партията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна