Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ердоган договориха допълнителни контакти по Сирия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази съжаление, че Турция не е изпълнила докрай ангажимента си да неутрализира терористичните групировки в Идлиб.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонния си разговор президентите Путин и Ердоган са отбелязали важността на пълното прилагане на руско-турските споразумения за Сирия, включително на подписания на 17 септември 2018 г. в Сочи меморандум за обособяване на зоните за деескалация. За целта двамата лидери са се споразумели за допълнителни контакти по линия на съответните ведомства.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че ударите на сирийската армия в провинция Идлиб са насочени срещу терористите, а не срещу цивилното население.

„Турската страна се ангажира да осигури неутрализирането на терористичните групировки, които са концентрирани в Идлиб. Сега констатираме, че за съжаление тези групировки продължават да нанасят удари от Идлиб срещу сирийската армия. И освен това се държат агресивно и срещу наши военни обекти. Това е недопустимо и в разрез с договореностите от Сочи“, каза Песков.

Междувременно на редовния си седмичен брифинг говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова обвини Турция за дестабилизацията в провинция Идлиб.

„Виждаме причините за настоящата деградация в хроничното неизпълнение от Турция на задълженията ѝ по сочинския меморандум от 17 септември 2018г. и в прехвърлянето от Анкара на контролирани от нея отряди на така наречената умерена въоръжена опозиция в Североизточна Сирия, в зоната на операцията „Извор на мира“ и в Либия“, заяви Захарова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна