Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крамп-Каренбауер се среща с кандидатите да я наследят начело на ХДС

Анегрет Крамп-Каренбауер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерката на германския Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, която в понеделник обяви, че ще подаде оставка от поста си и няма да се кандидатира за канцлер, заяви, че следващата седмица ще се срещне с кандидатите да я сменят начело на управляващата партия, предаде Ройтерс. Така тя ще даде ход на процеса за избор на нов лидер, след като видни фигури в ХДС призоваха за бързо решаване на въпроса.

Като подчерта, че Европа се нуждае от "силна и стабилна Германия", Крамп-Каренбауер каза, че канцлерката Ангела Меркел и нейното правителство водят активна подготовка за германското председателство на ЕС през втората половина на тази година.

Крамп-Каренбауер обяви преди два дни, че се отказва от амбициите си да наследи Ангела Меркел и изправи партията си пред необходимостта да избере нов лидер и кандидат за канцлер в следващите парламентарни избори във федералната република, които трябва да се състоят не по-късно от октомври 2021 г.

"Поканила съм тези, чиито имена циркулират сега като евентуални кандидати за поста, на разговори на четири очи другата седмица", каза Крамп-Каренбауер в телевизионно интервю днес, като добави, че засега в публичното пространство се споменават три имена. Тя отбеляза, че от изхода на нейните разговори с тях ще зависи колко бързо ще бъде намерен наследник, който с голяма вероятност ще е бъдещ канцлер на Германия.

В момента в германските медии най-често се споменават имената на предишните съперници на Крамп-Каренбауер за лидерския пост на ХДС - Фридрих Мерц и Йенс Шпан, както и Армин Лашет - премиер на германската провинция с най-голямо население Северен Рейн-Вестфалия, и съюзник на Ангела Меркел.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна