Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

В германския град Мюнхен днес започва 56-ата Международна конференция по сигурността, в която ще участват около 40 държавни и правителствени ръководители, включително българският премиер Бойко Борисов, външни министри, експерти. Тридневният форум ще бъде открит от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Руският външен министър Сергей Лавров ще участва във форума. Той ще говори на пленарната сесия под наслов "Глобалното безредие - различни шансове за нов дневен ред" и на кръгла маса, а заедно с германския си колега Хайко Маас ще бъде на "делова закуска" с бизнесмени от Германия и Русия, пише "Комерсант".

Британският премиер Борис Джосън ще проведе първо заседание с новия си кабинет, след като множество министри в него напуснаха или бяха освободени от длъжността си в първото сериозно пренареждане на правителството, след като Консервативната партия спечели изборите през декември 2019 г., информира “Лондон Ивнинг Стандарт“.

Британският финансов министър Саджид Джавид подаде оставка заради разместванията в правителството, пише "Фигаро".

Според "Индипендънт" той е бил прогонен от поста си "от един премиер, стремящ се да използва изборната си победа, за да спечели повече власт за себе си и за своя кабинет, който разчита повече на неизбрани съветници, отколкото на традиционните правителствени структури".

Промените в правителството се оказаха много важно събитие, макар и не по причините, които очаквахме, пише "Гардиън".

Канцеларията на премиера влезе в директен сблъсък с най-влиятелното министерство - финансовото. Джонсън и съветниците му очевидно бяха планирали това, като премиерът заяви пред Джавид, че искал много по-пряк контрол над решенията на финансовото министерство, включително нови министерски съветници, които да отговарят пряко пред Джонсън.

Джавид реши да се бори за автономията на своето министерство и загуби, отбелязва изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!