Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВиК Перник: След забраната на МОСВ не е подавана вода за индустрията от яз. "Студена"

Снимка: БГНЕС

Не е подавана вода за промишлени нужди на „Стомана Индъстри” и „Топлофикация Перник” след наложената забрана от Министерството на околната среда и водите, съобщи управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.

Във връзка с изнесената информация за установени нарушения при подаването на вода от язовир „Студена” Иванов заяви, че водоподаването по промишления водопровод е преустановено, а савакът е затворен и пломбиран от Басейнова дирекция в Благоеврад. Към момента целостта на пломбата е запазена и вода по промишления водопровод не се подава, допълниуправителят на водоснабдителното дружество.

Преди ден от МОСВ информираха, че според проверката на Басейнова дирекция, двете дружества са ползвали нерегламентирано вода от язовир „Студена“ през януари. В писма до медиите предприятията също опровергаха съобщението на екоминистерството.

Борислав Иванов цитира данни:

„За месец януари са отчетени 650 куб. м, преминали към „Стомана Индъстри“ АД и 78 куб. м преминали към „Топлофикация-Перник“ АД или общо 728 куб. м. Това количество се равнява на средно 0.272 л/сек. и е вследствие от пропуски на вода на самия савак. За сравнение средния месечен разход на промишлена вода на „Стомана Индъстри“ АД е 58 064 куб. м за 2018г. и 66 229 куб.м за 2019г., а на „Топлофикация-Перник“ АД 54 289 куб.м за 2018г. и 49 840 куб.м за 2019г. „

В момента нивото на язовир „Студена” е два метра над мъртвия обем. „Оптимистимно е и се надявам това нещо да продължава като тенденция”, допълни Иванов.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.