Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Яхиново готвят протести заради намаляла вода по ВиК мрежата

Снимка: Кирил Фалин

Жителите на най-голямото село в Кюстендилско - Яхиново, заплашват с протести заради намаляла вода по ВиК мрежата, след като от "Напоителни системи" спират над 20 незаконни хващания по водоподаващ канал за язовир "Дяково".

Днес екипи на дружеството трябваше да закрият още 4 незаконни връзки, а група от жители се събра на входа на селото, за да изрази недоволството си.

Те ползват вода от канала за язовира за къпане, за миене, за битови нужди, при това си я плащат.

От местен инициативен комитет обвиняват в бездействие и общинската управа в Дупница, че не дава ход на проект за подмяна на остаряла част от водопроводната мрежа отпреди 50 години, с етернитови тръби, по които има течове, а и съществува и канцерогенен риск, оплакаха се хора от селото.

Сега в по-високата част на Яхиново няма вода след спрените отклоненията от канала за язовир "Дяково".

"36 лева на година за къща плащаме. На някои може да е 40, на някои 36. Сега имаме съвсем слаба вода. На втория етаж не можем да ползваме, нито да се къпем. Аз в момента съм си дошъл от чужбина и изобщо нямаме никаква вода".

Шефът на "Напоителни системи" - Дупница инж. Марио Михов обяви, че всички нерегламентирани водохващания по 13-километровото трасе за язовир "Дяково" ще бъдат спрени.

"Открити са нерегламентирани отклонения, прекъснати са съвместно с "Басейнова дирекция", всичко е запечатано, има огромен ефект".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна