Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търговци поискаха решение на казуса с непродадените лотарийни билети

Борис Борисов и Илиян Симеонов
Снимка: Стоян Радев

Търговците на лотарийни билети от Сливен и Ямбол поискаха държавата да разреши казуса с непродадените билети, след промените в Закона за хазарта, които бяха приети от Народното събрание. Те коментираха, че наличните билети са платени от тях със всички данъци и обявиха, че не приемат за морално държавния отговор, че това са частно правни въпроси.

В момента в цялата страна в търговските обекти има непродадени лотарийни билети на стойност между 27 и 35 милиона лева, коментира Борис Борисов, един от засегнатите от законовите промени търговци. От името на колегите си той поиска помощ от държавата.

„За тези билети, които са останали в момента  нашата молба към държавата  е да се включи като някакъв  регулаторен орган. Дистрибуторите ще ги съберат в обектите , надлежно ще ги опишат, ще ги предадат, там ще бъдат преброени и в този момент някой ще трябва да отключи сметките , за да се дадат парите обратно“, каза Борисов.

Иван Колев, търговец от Ямбол  коментира, че ако не е бил отпаднал от проектозакона тримесечния гратисен период, сега нямаше да съществува проблем.

„Да се направи така, че когато се вземат такива важни решения те предварително да бъдат обсъдени, а не да бъде един вид на коляно взето това решение“, каза той.

Борис Борисов обяви още, че ще търсят диалог с държавата за разрешаване на проблема, но си запазват правото на протест.

„Ние сме нормални хора.  Смятаме, че говорим аргументирано и аргументите ни звучат по-силно от крясъците, но многоточие“.

Той каза още, че се очаква всички собственици на 18 хиляди обекта от цялата страна да заведат колективен иск срещу държавата, ако не бъдат изпълнени исканията им.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020