Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авиокомпаниите по цял свят очакват силен спад на техните приходи през първото тримесечие

Продажбите на автомобили в Китай могат да паднат с 10% заради коронавируса

Спад на енергията за промишлени нужди поради затваряне на редица предприятия

Китайският автомобилен пазар, най-големият в света, вероятно ще отбележи спад при продажбите на автомобили с над 10% през първата половина на годината в резултат на епидемията от коронавирус, прогнозира Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM).

"Прогнозираме, че продажбите на автомобили ще спаднат с повече от 10% през първата половина на тази година и с около 5% за цялата 2019-а, и то при положение, че вирусната епидемия в Китай бъде овладяна преди април", заяви в интервю за Ройтерс заместник-председателят на CAAM Фу Бинфън.

Оценката му е доста по-мрачна от първоначалната прогноза, направена миналия месец, за намаляване на автомобилните продажби с 2% през настоящата година.

Ройтерс напомня, че Китай е ключов пазар за световните автомобилни производители, от Volkswagen до General Motors, както и за местните производители Geely и SAIC Motor. Американският производител на електромобили Tesla пък планираше до неотдавна, че ще увеличи рязко производството в новоизградената си фабрика в Шанхай за 2 милиарда долара.

Шефовете на автомобилни предприятия предполагат, че коронавирусът, който вече уби над 1380 души и зарази близо 64 000 в континентален Китай, оказва сериозно негативно влияние върху автомобилната индустрия, намалявайки потребителското търсене и прекъсвайки веригите за доставки на автопроизводителите в цял свят.

Най-голямата китайска организация за автомобилна индустрия - CAAM, чийто членове включват стотици производители, доставчици и други компании в сектора, проведе анкета сред своите членовете след избухването на вирусната епидемия и представи на правителството направените констатации и предложения, отбеляза  Фу Бинфън.

Според него асоциацията поиска от правителството да предложи повече политики в подкрепа на индустрията, като например промени в данъците, свързани с автомобилната промишленост, и в същото време да коригира (да намали) умерено лихвените ставки и минималните задължителни резерви на банките. Той също така поиска от Пекин да предложи повече подкрепа за финансиране и за повече кредитни линии на засегнатите компании.

Коментарите на Фу Бинфън са факт само ден, след като Китайската асоциация на автомобилните производители отчете през януари спад с цели 18% на годишна база при продажбите на автомобили до 1,94 млн. броя. През 2019-а година продажбите на автомобили в Китай спаднаха за втора поредна година, достигайки 25,8 милиона броя , което беше значително понижение (с 8,2%) спрямо рекордните 28,9 милиона автомобили, които бяха продадени през 2017 г.

Спад на енергията за промишлени нужди в Китай заради затварянето на редица предприятия

Търсенето на промишлена енергия в Китай може да спадне с цели 73 милиарда киловатчаса - което представлява 1,5% от потреблението на промишлена енергия в страната, съобщава Ройтерс, цитирайки оценки на агенцията за бизнес проучвания IHS Markit. Много от китайските фабрики все още не функционират на пълен капацитет или са в режим на продължително спиране заради епидемията от коронавирус.

През миналата година индустриалното потребление на електроенергия представляваше 67% от общото в страната.

Междувременно тъкачните машини в текстилните заводи в Китай работят с 10% под своя капацитет (най-ниския производствен капацитет от пет години насам). Трябва да се има предвид, че Китай е най-големият износител на текстил и облекло в света.

Авиокомпаниите по цял свят също прогнозират силен спад на техните приходи заради коронавируса

Глобалните приходи на авиокомпаниите могат да спаднат с между 4 и 5 млрд. долара през първото тримесечие на тази година, тъй като бяха отменени редица полети поради избухналата вирусна епидемия, показват прогнози на Международната организация за гражданска авиация на ООН (ICAO).

Около 70 авиокомпании отмениха всички международни полети до и от континентален Китай, а други 50 авиокомпании намалиха  въздушните операции. Това доведе до спад с цели 80% на капацитета на чуждестранните авиолинии по отношение на континентален Китай.

По отношение на негативното въздействие върху туризма през първото тримесечие в резултат на по-малко китайски пътници, Япония може да бъде засегната най-много, понасяйки загуби на стойност 1,29 млрд. долара от приходи от туризъм, следвана от Тайланд с 1,15 млрд. долара, според данните на ICAO.

Очаква се рязко забавяне на китайската икономика в началото на годината

Китайската икономика, засегната от коронавируса, ще нарасне през текущото тримесечие с най-бавния си темп след глобалната финансова криза преди едно десетилетие, но спадът вероятно ще бъде краткотраен, ако вирусната епидемия бъде огранича, показват резултат от проучване на Ройтерс сред водещи икономисти от цял свят.

Анкетата на Ройтерс, проведена между 7-и до 13-ти февруари сред 40 икономисти, базирани в континентален Китай, Хонконг, Сингапур, както и Европа и САЩ, показва, че се очаква китайският икономически растеж през първото тримесечие на 2020 г. да се забави рязко на годишна база до 4,5% от 6,0% през предходното тримесечие.

Този спад в следствие на епидемията от новия коронавирус ще забави целогодишният темп на растеж през 2020 до 5,5% от 6,1% през 2019 година, когато икономиката на Китай отбеляза най-слаба експанзия от 1990 г.

Икономистите обаче са оптимисти, че БВП ще успее да отскочи още през второто тримесечие, нараствайки средно с 5,7%, показват резултатите от анкетата на Ройтерс.

На въпрос какво би се случило с икономиката, ако китайските власти не успеят да овладеят бързо разпространението на коронавируса (до месец април), някои анкетираните икономисти от континентален Китай не бяха склонни да отговорят.

Според останалите, при най-лошият възможен сценарий, растежът на втората по големина световна икономика може да се забави още по-рязко до едва между 2% и 3,5% през първото тримесечие, както някои от анкетираните дори прогнозират нулев растеж, а в рамките на цялата настоящата година до 5 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени