Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещи пилоти на Ф-16 преминаха етап от първоначалното обучение

Снимка: Министерство на отбраната

Пилотите, които са определени да летят на новите американски самолети Ф-16, са преминали етап от курса за първоначално военно обучение, съобщи Министерството на отбраната.

Курсът започна преди месец във Военновъздушната учебна база в град Долна Митрополия. През този период пилотите са преминали през задълбочена теоретична подготовка.

Четиримата военни са положили изпит, който е проверил познанията им за техническата документация на учебния самолет L-39, авиационна метеорология, свързочни и навигационни средства.

Старши лейтенант Михаил Янев, лейтенантите Светослав Ангелов, Мартин Сотиров и Марио Караиванов са се справили отлично със задачите, казват от Министерството на отбраната.

Предстои пилотите да преминат обща предварителна подготовка, след което започват активна летателна дейност за усвояване на видовете подготовки на самолет L-39.

В края октомври военни от САЩ обсъдиха възможностите за тренировка на летците. Според изказвания на представители на фирмата-производител обучението на пилотите, техниците и инженерите може да започне през 2021 г. и да приключи през 2023 г., за да е сигурно, че българските ВВС са готови да използват самолетите от самото им пристигане малко след това.

Миналата година България плати накуп два милиарда и двеста милиона лева за осем Ф-16. Очаква се 4 бойни самолета да бъдат доставени до края на 2023 г., а последните - в началото на 2024 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна