Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зукърбърг е склонен Фейсбук да плаща повече данъци в Европа

Той би подкрепил предложен от ОИСР международен цифров данък

Марк Зукърбърг, основател и главен изпълнителен директор на "Фейсбук"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителният директор на Фейсбук (Facebook) Марк Зукърбърг планира да даде подкрепата си за международни данъчни реформи, които биха изисквали технологичните гиганти от Силиконовата долина да плащат повече данъци в Европа, съобщава Асошиейтед прес (АП).

Основателят на социалната мрежа трябва да се срещне с членове на Европейската комисия в Брюксел и да говори на конференцията за сигурност в Мюнхен, Германия.

Очаква се Марк Зукърбърг да обяви на конференцията в събота, че подкрепя плановете за дигитална данъчна реформа в глобален мащаб, предложена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според откъс от неговата реч, който беше предоставен предварително, Зукърбърг ще заяви в Мюнхен: "Разбирам, че има недоволство как технологичните компании се облагат с данъци в Европа".

Зукърбърг също така ще каже на конференцията в събота, че се радва, че ОИСР обмисля подобна данъчната реформа, която Фейсбук също желае: "И ние приемаме, че това може да означава, че трябва да плащаме повече данъци и да ги плащаме на различни места според една нова данъчна рамка".

Плановете на ОИСР изискват цифровите и интернет компании, включително платформите за социални медии, да плащат повече данъци в страните, в които те имат значителни дейности, насочени към потребителите и където те генерират печалби.

Сегашната система за данъчно облагане на мултинационалните компании се основава на мястото, където те са физически базирани, поради което интернет компании като Фейсбук плащат по-голяма част от данъците си в Съединените щати.

Ситуацията е още по-сложна в рамките на Европейския съюз, където мултинационалните компании плащат до голяма степен данъка върху техния европейски бизнес само в една страна, която служи за тяхна база в ЕС и това е най-често държава членка с ниски данъци.

По този начин технологичните компании са изправени пред все повече критики, че не плащат достатъчно данъци в страните, от чиито потребителите те печелят пари.

Съединените щат пък критикуват плановете на ОИСР за международен цифров данък, аргументирайки се, че по този начин ще се дискриминират големите компании от Силиконовата долина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна