Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Международният валутен фонд поиска от българското правителство да повиши данък сгради и осигурителния доход, пише "24 часа". България може да си позволи лек бюджетен дефицит, ако вложи парите в смислени проекти за образование, социални грижи и здравеопазване, казват от Фонда. Средствата за по-високите разходи могат да дойдат при подобряване на събираемостта на данъка ДДС, пише в доклада след края на поредната мисия на МВФ у нас. "Фондът изразява загриженост от това, че разликата между доходите в България и в държавите от еврозоната е голяма и расте", пише още "24 часа". "...неравенството в България, което е високо, се увеличава през последните години...", посочва още мисията на Международния валутен фонд у нас. Вестникът припомня, че директорът на Фонда Кристалина Георгиева насърчи България да въведе прогресивното подоходно облагане при посещението си у нас през януари.

Инфлацията у нас е най-висока от седем години насам, пише "Труд", като цитира националната статистика. Инфлацията се дължи най-вече на по-високите цени на храните, горивата, водата, услугите. Поскъпването на месото е рекордно за последните 18 години.

"Страхът ни разболява", предупреждава "Монитор". Д-р Веселин Герев, психиатър, казва за изданието, че страхът, който е основата на стреса, намалява имунитета. Докторът пояснява, че паниката от коронавируса се превръща в психоза.

"Ново раздаване на картите в хазарта" е водеща тема за "Труд". Преразпределение на бизнеса с късмета предстои след отстраняването на Васил Божков от най-печелившите игри. "На пазара у нас има и други големи играчи", пише вестникът.

Пет хиляди студенти ще могат да заминат на бригада в Съединените щати тази година, пише "Монитор". Визите на първите, които ще заминат, бяха връчени от американския посланик Херо Мустафа. Тя заяви, че над сто хиляди са пътувалите зад Океана млади хора откакто програмата е започнала през 2000-та година.

Фестивалът "Опера на върховете-Белоградчишки скали" се завръща от 16 до 26 юли, съобщава "Телеграф". За пръв път там ще бъде представена операта на верди "Аида". В четири вечери ще се играе мюзикълът "Мама миа", ще има обиколка на пещерата Магура с девет спирки, когато ще бъдат изпълнявани откъси от опери на Вагнер.

В средата на следващата седмица ще стане по-студено, прогнозират метеоролозите, цитирани от "Телеграф". До края на февруари ще има както слънце, така и сняг. Днес и утре максималните температури ще са еднакви - между 7 и 12 градуса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна