Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Няма да допусна прокуратурата да бъде замесвана в политически игрички

Полицейска акция срещу битовата престъпност в Чирпан, 7 арестувани и в Стара Загора

| обновено на 17.02.20 в 12:10
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев призова по време на акция срещу битовата престъпност в Чирпан политиците да не му дават съвети как да работи, а да се заемат с промени в законодателството, за да стане възможна наказателната отговорност за извършили престъпна приватизация.

Пред Нова телевизия Гешев припомни вчерашното телевизионно интервю на проф. Стив Ханке, в което се намеква за корупция в приватизацията по време на мандата на президента Петър Стоянов:

„Няма да допуснем да бъде замесвани в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави или какво да не прави. Много добре знаем какво трябва да свършим и това, което трябва да свършим, го очакват българските граждани - да им осигурим ред и спокойствие и те (политиците - б.р.) вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо, за което са ги избирали българските граждани…Знаем, че срещу нас се обединяват бизнеси, бизнесмени, политици или откровени крадци, но сме твърдо убедени и имаме намерение да дадем на българските граждани това, което очакват. Ред е и на политиците да им дадат това, което очакват и това за което са ги избрали". 

„Президентът дава акъл накъде да гледаме, министър-председателят Борисов кой да размажем или да не размажем или аз да размажа, разни бизнесмени, Божков дава акъл, Домусчиев дава акъл, разни социално слаби консултанти като Ковачки и те дават акъл, Корнелия Нинова и тя се изказва, Каракачанов - били сме извършили политическо убийство. Ако обичат да си вършат работата. Прокуратурата си върши работата. Това, за което ни плащат българските граждани, е да има ред, справедливост и спокойствие“, изтъкна главният прокурор.

„Политиците да се хванат в ръце и след като ни подкрепят, да направят необходимите изменения, ако трябва и в Конституцията, за да има справедливост. И тези крадци, защото това са крадци, не знам дали чухте вчера и професор Ханке какво каза, да ходят там, където им е мястото, да бъдат изправени пред съда и да влизат в затвора“, посочи Гешев по повод възложената проверка на „бандитската приватизация".

Полицейска акция в Чирпан              Снимка: БГНЕС

Иван Гешев каза още, че не знае дали Васил Божков е в арест в Дубай или е освободен, но подчерта, че няма какво да влияе на процедурата за екстрадирането на бизнесмена оттам: „Ще искаме да бъде върнат в България, за да бъде изправен пред съда“. 

По-рано стана ясно, че полицейска операция срещу битовата престъпност е започнала тази сутрин в Чирпан и още 4 населени места в региона. Полицейското присъствие в района е засилено.

Проверяват се адреси, извършват се разпити. Освен Гешев на място е и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Седем души са задържани по подозрение за кражба от фирмен склад в Стара Загора.

Седем заподозрени за крупна взломна кражба от фирмен склад са арестувани тази сутрин в Стара Загора, съобщи в Чирпан Ивайло Иванов. Той обясни, че операцията срещу битовата престъпност се извършва на територията на четири населени места  - в Зетьово, Черна гора, Свобода и Оризово, където се проверява криминалния контингент, уточни главният секретар на МВР. Целта е да се предотвратят кражбите и грабежите по селата. Засега са образувани четири досъдебни производства. Има двама арестувани:

„Престъпленията, извършени на територията на общината, са били кражби. В момента най-големият сегмент са престъпленията, които са свързани със Закона за движение по пътищата“.

Кражбата от склада за техника в Стара Загора е установена на 15 февруари, но не е ясно, кога е извършена. Очаква се от Окръжна прокуратура в Стара Загора да съобщят подробности.

По отношение на грабежите в страната през последните дни главният секретар на МВР заяви:

„Няма нищо общо между тях - те не са свързани, на различни места са. Най-вероятно са различни извършителите, с изключение на грабежите в Банка ДСК, които са в рамките на три години“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!