Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СТО: Глобалната търговия вероятно ще остане слаба в началото на 2020 заради коронавируса

Растежът на световната търговия със стоки вероятно ще остане слаб в началото на 2020 г., съобщи в понеделник Световната търговска организация (СТО), добавяйки, че той може да стане още по-лош в резултат на новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Базираната в Женева международна търговска организация заяви, че нейният показател за глобалната търговия със стоки е спаднал до 95,5 пункта от 96,6 пункта през миналия ноември. Показания на индекса под 100 пункта показват нарастване на международната търговията, но под нейния средносрочен тренд.

СТО също така отбеляза, че новото ниво на нейния показател не е взело предвид най-новите развития, като например епидемията от коронавирус в Китай, която може допълнително да влоши перспективите за търговия.

През третото тримесечие на 2019 г. глобалната търговия на стоки е спаднала с 0,2% спрямо предходната година с възможност за известно подобрение през четвъртото тримесечие, посочи Световната търговска организация. Новите данни обаче показват, че възстановяването на световната търговия няма да бъде устойчиво, като засега изглежда вероятно да има нов спад през периода януари - март 2020 година.

Индикаторът на СТО за глобалните търговски перспективи е съставен от данни за експортните поръчки в различни бизнес проучвания, от данни за въздушния превоз на товари, контейнеровози, производство и продажба на автомобили и търговия с електронни компоненти и селскостопански материали, по-специално дървесина.

Той е предназначен да идентифицира повратна точка и да покаже каква е тенденцията в растежа на световната търговия, а не да предоставя конкретна краткосрочна прогноза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна