Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания няма да следва търговските правила на ЕС след 2020 година

Главният преговарящ за Брекзит на Обединеното кралство Дейвид Фрост заяви в понеделник, че страната му няма намерение да се съобразява с търговските регламенти на Европейския съюз след 2020 година, когато изтича настоящият преходен период след развода с ЕС на 31-ви януари.

Назначеният от британския премиер Борис Джонсън главен преговарящи също така подчерта, че Лондон ще търси споразумение за свободна търговия с Европейския съюз подобно на това, което ЕС сключи с Канада.

"Нашето централно виждане е, че трябва да имаме способността да определяме закони, които ни подхождат, да имаме права като всяка друга държава по света, която не членува в ЕС", подчерта Дейвид Фрост в своя реч пред Брюкселския свободен университет (L'universite Libre).

Поради това той отхвърли възможността единният блок "да определя условията на равенство в бъдещите отношения с Великобритания", като в същото време добави, че "единственият път напред е да се надгради този подход на отношения на равни".

Според него британското правителство няма да приеме ЕС да му налага правила в сферата на околната среда, трудовото право или държавните субсидии в преговорите за бъдещите отношения.

"Ще имаме огромно предимство пред ЕС в способността за бързо определяне на правила и разпоредби", отбеляза Фрост и добави: "Не се плашим от предложенията, че ще има търговски търкания и бариери. Не сме готови да правим компромиси с основни части от нашата преговорна позиция".

"Ние искаме просто споразумение за свободна търговия. Ако това не е възможно поради настояването на блока Великобритания да се приведе в съответствие с правилата на ЕС, Лондон е готов да търгува с 27-те страни от съюза съгласно същите основни международни правила, каквито Европа следва с Австралия", посочи той.

Великобритания не може да бъде заплашвана да спазва правилата на ЕС в бъдеще, като се говори за икономически разрив, и е готова, при необходимост, да търгува с блока въз основа на международните условия, отбеляза главният британски преговарящ.

Той също така каза, че всяко отслабване на позицията на правителството на Борис Джонсън относно Брекзит няма да бъде подкрепено от широката общественост у дома и че ЕС трябва да се отнася към Великобритания като към равен, ако иска да има "трайно и устойчиво" ново партньорство.

В заключение Дейвид Фрост отбеляза, че е напълно възможно ЕС и Великобритания да бъдат икономически конкуренти, но и политически съюзници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени