Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 147-ата годишнина от обесването на Васил Левски

| обновено на 18.02.20 в 19:45
Снимка: Пламен Христов

Ловчанлии се поклониха пред паметника на Васил Левски 147 години след гибелта му. Паметта и делото на Апостола на свободата почетоха много граждани и политици.

Пред най-внушителния монумент на Левски в стария квартал „Вароша“, където той основава първия революционен комитет, бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

Преди това в църквата „Успение Богородично“, където Левски често се е укривал, бе отслужена панихида в негова памет.

По-рано през деня в ловчанското читалище „Наука“ бе организирана и дискусия в ловчанското читалище с участието на проф. Пламен Митев на тема „Левски, революцията и бъдещият свят“.

Проф. Митев посочи какво не трябва да забравяме за Апостола:

„Неговите завети за една целокупна, независима и силна България и неговия личен пример какво значи да носиш отговорност пред тези, които ръководиш. Днешният политически елит очевидно не отговаря на това изискване. Обичат да се изтипосат на 18 юли или на 18 и 19 февруари, за да се види, че почитат Апостола“.

В сряда сутринта ще се проведе традиционният туристически поход от Ловеч до Къкринското ханче, където от 11 часа ще бъде гражданското поклонение в памет на Апостола, а в вечерта от центъра на Ловеч до паметника на Левски във „Вароша“ ще тръгне националното факелно шествие.

Утре в София ще се проведе гражданско шествие от килията до паметника на Левски, където ще има възпоменателна церемония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!