Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва продължават руско-турските преговори, посветени на ситуацията в Идлиб

Провинция Идлиб, Западна Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори ден в Москва продължават руско-турските преговори, посветени на ситуацията в сирийската провинция Идлиб. Начело на турската делегация е заместник-министърът на външните работи Седат Йонал.

Преговорите в руското министерство на външните работи са опит за възстановяване на двустранния диалог, който беше нарушен заради изострянето на обстановката в провинция Идлиб.

Там сирийските правителствени сили с помощта на руската армия водят настъпателна операция срещу подкрепяните от Турция бунтовници. Анкара обвини режима в Дамаск и Москва в нападения срещу цивилното население.

Русия отговори, че Турция не изпълнява ангажимента си да раздели умерената въоръжена опозиция от терористичните групировки в идлибската зона за деескалация. Междувременно, след двуседмично прекъсване, вчера беше възстановено съвместното руско-турското патрулиране по границата.

Това се оценява като добър знак на фона на продължаващите между Москва и Анкара преговори за преодоляване на възникналите в провинция Идлиб противоречия

Турски позиции в сирийската провинция Идлиб

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени