Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрастните и болните хора са най-застрашени от вируса Covid-19

Здравните служби на Китай публикуваха първите подробности за над 44 000 случая на заболяване, причинено от новия коронавирус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възрастните и хората с придружаващи заболявания са най-застрашени от коронавируса Covid-19. Това е заключението от най-мащабното изследване досега на новия вирус, извършено от китайския център за контрол и превенция на заболяванията и цитирано от БТА. Авторите са анализирали над 44 000 случая на заразени с Covid-19.

Най-високият дял смъртни случаи - 14,8 на сто, е при хора на възраст на 80 и повече години, установява изследването. Смъртността от заболяването е 2,3 на сто.

В над 80% от случаите пациентите прекарват болестта умерено тежко. 13,8% от заболелите я прекарват тежко, а 4,7% от случаите са определени като критични.

Вероятността от летален изход е малко по-висока при мъжете - 2,8 на сто, в сравнение с жените - 1,7 на сто. Няма смъртни случаи при деца. Над 12 000 души са се възстановили от заболяването, причинено от новия коронавирус според китайските власти.

Друга рискова група за заболяването са лекарите и медицинския персонал. Общо 3019 души от работещите в здравеопазването са се заразили с Covid-19. Състоянието на 1688 от тях е тежко. Петима са починали до 11 февруари.

В изследването са посочените основните заболявания, които правят заразата с коронавируса Covid-19 особено опасна за пациентите. Според учените най-рискови са хората със сърдечно-съдови заболявания, следвани от страдащите от диабет, от хронични дихателни заболявания и от високо кръвно налягане.

В изследването се посочва, че "епидемичната крива на проява на симптомите" е отбелязала пик в периода 23-26 януари, преди да започне да спада към 11 февруари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна