Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безрезултатни преговори между Турция и Русия за Сирия

Турски позиции в сирийската провинция Идлиб.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветникът по националната сигурност и говорител на турското президентство Ибрахим Калън заяви, че преговорите между руската и турската делегация в Москва не са довели до задоволителен резултат. След заседание на турското правителство Калън коментира, че завръщане към споразумението от Сочи е основна линия в подхода на Турция по отношение на Идлиб.

По думите на Калън преговорите с руската ще продължат. Той поясни, че предложените им документи и карти са бил отхвърлени от турската делегация, ръководена от заместник-външния министър Седат Йонал и включваща представители на военните и разузнавателните служби.

Ибрахим Калън изключи изтегляне на турските контролни постове. Повечето от тях обаче останаха зад линиите на настъпващите сирийски правителствени части и военни експерти смятат, че може да се появят логистични проблеми за тях.

По последни данни Турция изпрати около 2100 машини и 7000 души към района на Идлиб, в който армията на Дамаск води боеве с последните останали радикални бунтовници в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна