Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Кипър българи и кипърци свеждат глава пред Апостола на свободата

Снимка: Бранислава Бобанац Архив

И в Кипър днес българи и кипърци свеждат глава пред Апостола на свободата. С възпоменателна церемония пред барелефа на Васил Левски пред сградата на българското посолство в Никозия ще бъде отбелязана 147-ата годишнина от неговата гибел.

Венци и цветя в знак на почит към делото на Васил Левски ще положат пред неговия барелеф деца и учители от българските съботно-неделни училища в Кипър, наши сънародници, представители на дипломатическата ни мисия, кипърски общественици и приятели на страната ни.

Възпоменателната церемония ще бъде открита със слово за безсмъртието на Левски от посланика на България в Кипър Любомир Т. Тодоров.

Ученици от 4 от общо 10-те български съботно-неделни училища в Кипър ще изнесат кратка програма. Рецитал със стихове и песни, посветени на националния ни герой, и театрален етюд ще изпълнят деца от училищата „Васил Левски” в Дали, „Никола Вапцаров” в Никозия, „Паисий Хилендарски” в Лимасол и българското училище в Пафос.

Признателността на българи и кипърци към Апостола на Свободата намери израз в две значими начинания в Кипър. След дарителска кампания на острова, в която бяха събрани необходимите 6000 евро, през 2012 г. пред сградата на българското посолство в Никозия бе открит неговият барелеф. Улица в кипърската столица носи името на Васил Левски от 2017 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!