Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици жители и гости на Карлово сведоха глава пред паметта на Апостола

Снимка: БГНЕС

В родния град на Левски - Карлово, на митинг-поклонение стотици жители и гости на града сведоха глава пред паметта на Апостола.

Във възпоменателната церемония на площад „Васил Левски“, както и всяка година се включиха и децата от училището, носещо името на Апостола. 

„Ние трябва да приемем Левски като една легенда, като икона и като човек близко до нас. Нашето училище ни възпитава да ценим ценностите, които той е приел и те са близо до сърцата ни“.

Паметникът на Левски е отрупан с венци и цветя на признателност пред живота и делото му. 

В църквата „Света Богородица“ бяха отслужени архиерейска света литургия и панихида в негова памет. Проведе се и традиционното шествие до родната къща на Апостола, където, както винаги на днешния ден има много посетители от цялата страна. 

„Той е най-святото, което имаме и трябва да го пазим“.

„Той малко е живял, но ни е дал всичко, всяка негова дума, всеки негов завет отива на място. И ако съумеем да го предадем на поколенията, България ще я има“.

В Националния музей „Васил Левски“ днес ще бъдат връчени и наградите на отличилите се участници в студентския конкурс на тема „Васил Левски - диалози във времето, диалози с времето“. 

Деца поднасят цвета на паметника на Апостола на свободата

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!