Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открити са телата на изчезналите под връх Ботев баща и син

| обновено на 19.02.20 в 15:49

В местността Паниците край Калофер бяха открити телата на изгубилите се под връх „Ботев“ баща и син от Стара Загора. 

В същата местност беше паркирана и колата, която двамата оставят, за да започнат подхода си към върха, каза кметът на Калофер Румен Стоянов: 

"Тръгва един калоферец да ги търси. И ги намира. Това е точно водохващането на Калофер. Те са преминали, катерили са се надолу, близко са били вече там до колата". 


Човекът, който откри двамата мъже е дългогодишен спасител, той има къща за гости в местността и познава както планината, така и хората, които се опитват да я покорят. Тодор Мечкарев разказа, че е видял телата в дере, където те са се свлекли най- вероятно вече след смъртта. Преди това бащата и сина са опитвали да скрият от виелиците зад паднало дърво. Мечкарев свидетелства, загиналите не са били леко облечени. Според него лошото време е виновно за гибелта им. За лош късмет и токът спира и двамата не са успели да са ориентират по винаги светещата лампа на водохващането.

Мястото, на което ги открива е близо да трасето, по което са минали спасителните екипи, възможно е да са били затрупани. 

Дисциплината е добрата екипировка са двете условия за оцеляване, каза още Тодор Мечкарев.

Двамата загинали туристи се изгубиха в планината на 5 февруари. Предполагаше се, че това е станало в местността Параджика, където последно са били засечени телефоните им.

Последва четиридневна акция на спасители, военни и доброволци, която обхвана максимално възможен периметър при много лоши условия и която завърши без успех. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна