Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка понижи основната си лихва заради вирусната епидемия

Народна банка на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък Народната банка на Китай (PBoC) понижи основната си лихва по едногодишните заеми до 4,05% от 4,15% и петгодишна лихва до 4,75% от 4,80%. Това е първата промяна на основната китайска лихва от миналия октомври насам, като тя беше напълно очаквана от финансовите пазари с оглед на предприетите преди това мерки от страна на централната банка на страната, целящи да ограничат икономическите щети от епидемията от коронавирус.

Основният лихвен процент по кредитите е лихвената ставка, която банките в страната начисляват на своите най-кредитоспособни клиенти.

Понижението на едногодишната и на петгодишната лихва по заемите последва предприетите от централната банка стъпки в началото на седмицата, когато тя намали лихвата по едногодишните средносрочни заемни инструменти (MLF) до 3,15% от 3,25% - средства, които PBoC отпуска на финансови институции. Тази лихва обаче е свързана с основните лихвени ставки и след това решение от понеделеник се очакваше именно днес Китайската централна банка да намали и основната си лихва.

По-ниските лихвени проценти в Китай идват в момент, когато много икономически дейности в цялата страна са почти замрели, тъй като властите се опитва да ограничат разпространението на новия коронавирус, известен като COVID-19.

Според някои анализатори днешното решение на централната банка може да помогне, но слабо, на икономиката на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна