Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев участва в тържествата по повод освобождението на Русе

Президентът Румен Радев посети Русе и участва в отбелязването на 142 години от освобождаването на града от Османско владичество. Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха литургия в катедралния храм "Св. Троица".
Снимка: БТА

С историческа възстановка на събитията, случили се преди 142 години и отбелязали освобождението на Русе от османската власт, започнаха тържествата, на които гост бе президентът на страната Румен Радев.

Членове на клубовете "Традиция" от Североизточната част на страната се включиха в историческа възстановка, която пресъздаде символичното предаване на ключа на свободния град Русчук от османската власт на генерал Тотлебен.

По-късно пред Паметника на свободата се състоя тържествена церемония, посветена на освобождението на Русе, на която слово произнесоха кметът на града Пенчо Милков и президентът Румен Радев.

В словото си държавният глава насърчи русенци в стремежа им към благоденствие на града, обеща да работи усилено за Дунавската стратегия и сподели личните си емоции, които го свързват с Русе:

"Преди много години за първи път попаднах в Русе като курсант в авиобаза Щръклево и още тогава бях впечатлен от уникалния културен и архитектурен облик на града. Но най-вече бях пленен от свободолюбивия, аристократичен и прогресивен дух на русенци".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени