Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Покупката на Fitbit от Google представлява риск за поверителността на личните данни

Предложението на компанията-майка на Google - Alphabet да закупи за 2,1 млрд. долара компания за фитнес тракерни гривни Fitbit може да представлява риск за поверителността на личните данни, предупреди в четвъртък Европейският комитет по защита на данните (EDPB).

Google обяви за сделката през миналия ноември, стремейки се да се конкурира с Apple и Samsung на пазар за фитнес тракерни (проследяващи) устройства и смарт часовници.

Fitbit, чиито фитнес проследяващи и други устройства наблюдават ежедневните крачки на потребителите, изгорените калории и изминатото разстояние, ще предоставят на американския технически гигант достъп до множество здравни данни, събрани от устройствата на компанията.

Според EDPB подобен достъп е обезпокоителен.

"Възможното по-нататъшно комбиниране и натрупване на чувствителни лични данни относно хората в Европа от голяма технологична компания би могло да доведе до високо ниво на риск за неприкосновеността на личния живот и за защитата на данните", се казва в съобщението на европейския регулатор, предаде Ройтерс.

В тази връзка EDPB призова компаниите да преценят своите изисквания за поверителност на личните данни и последиците за поверителността по прозрачен начин и да смекчат възможните рискове за защита на личните данни, преди да потърсят одобрение за самата сделка от европейския антитръстов регулатор.

Още през ноември еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер, която ще проверява самата сделка, изрази опасенията си относно прицелването на големите технологични компании в разполагащите с много данни техни конкуренти.

През миналия декември имаше информация, че и Министерството на правосъдието на САЩ също ще започне разследване за придобиването от Google на компанията Fibit за 2,1 млд. долара. И в този случай причина зад разследването е загрижеността относно потенциалния достъп на Google до лични данни на още повече потребители, особено по отношение на информация, свързана със здравето.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени