Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакванията са, че сутринта на европейската среща ще бъде оповестено ново предложение

| обновено на 21.02.20 в 01:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери обсъждат следващата многогодишна финансова рамка на извънредна среща на върха, свикана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 

След първия кръг от общи дискусии, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел прекрати временно заседанието и започна серия от двустранни срещи. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел предпочете да вечеря сам, докато изчаква своя ред за двустранна среща с Мишел, но определи настроението около кръглата маса като „добро“, предаде „Юрактив“. „Политико“ се позова на официални лица, според които сутринта ще бъде оповестено „ново предложение“.

Конфликтните точки са много – от размера на бюджета, през разпределението на средствата по пера и обвързването му с върховенството на закона, до приоритетите в определени сфери. Зелената сделка също разделя страните, част от които виждат в нея собствените си икономически неволи, а други – шансът за нов тласък на икономиката.

Повече пари за земеделие и кохезия искат страните от Вишеградската четворка – Полша,Унгария, Чехия и Словакия, става ясно от публикация в Туитър на полския премиер Матеуш Моравецки. Тя бе направена малко преди да започне двустранната му среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Германският канцлер Ангела Меркел се е прибрала в хотела си, но има готовност във всеки един момент да се върне в сградата „Европа“, където се провежда извънредната среща на върха. Разговорът на четири очи между председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и френския президент Еманюел Макрон продължи близо час – четири пъти повече от повечето двустранни срещи, но засега няма яснота какъв е разговорът от него. „Политико“ цитира свои източници, че казусът със селскостопанските въпроси е далеч от разрешаване. Франция е една от държавите, които също настояват за запазване на парите за фермерите.

Какво още са си казали лидерите на държавите от Вишеградската четворка остава неясно, както и изходът от разговорите между Мишел и Матеуш Моравецки.

Балтийските държави настояват в следващия 7-годишен бюджет да се осигурят пари за балтийската железница, става ясно от информацията от щабовете на Литва, Латвия и Естония. 

Възможно е скоро европейските лидери отново да се съберат около кръглата маса, но по-вероятно е да се сбъдне другата прогноза – двустранните срещи да продължат до сутринта. Част от западните издания припомнят, че премиерите на Словакия и Ирландия все още не са се включили в работата на съвета.

В отзивите от срещата не липсват и усмивки. Пост в Туитър показа колаж на част от европейските лидери, състарени с десетилетия, с въпроса: „Колко дълго бе чакано това ръкостискане за успешните преговори по многогодишния бюджет?“


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна