Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адрес: Дом на киното

3D силуети преминават отвъд енергийния свят на въглищата в еко изложба

Снимка: greenpeace.org

Истории на активисти от различни държави (Германия, Испания, Полша, Румъния), но с обща мисия можем да видим пресъздадени чрез 3D принтер в изложба, която се открива в пространството на първия етаж на Дома на киното на 22 февруари вечерта.

Мотото е: „Активизъм за справедлив енергиен преход отвъд въглищата“, организатор е Грийнпийс България, а разглеждането е възможно до 1 март т.г.

Една трета от всички емисии въглероден диоксид идват от горенето на въглища, а почти 40% от световната енергия се произвежда от изкопаемото гориво. Това прави въглищата най-голямата заплаха, пред която климатът е изправен днес.

В България делът е сходен. Страната ни е на първите места по замърсяване на въздуха с фини прахови частици в Европа, един от основните причинители на респираторни заболявания. Последните изследвания показват, че това замърсяване прониква през плацентата и засяга дори неродените деца. Това сподели за Радио София Меглена Антонова, координатор на кампанията "Климат и енергия" в Грийнпийс България.

Изложбата, която  е посветена на борбата за преминаване към по-екологични и устойчиви модели за добив на енергия. Била е създадена за Конференцията за климата в Полша през 2018 г. като по нея са работили артисти от различни европейски страни. Преди да дойде в България е показвана още в Полша, Белгия и Словакия.

Идеята на нестандартната експозиция е да покаже как дори най-зависимите от въглища страни успяват да преминат към по-екологични източници на енергия. В Европа тенденцията в това отношение е много позитивна. За съжаление същото не може да се каже за България, където в ТЕЦ-овете вече се горят и отпадъци, които допълнително обогатяват въздуха с вредни вещества, споделя още Меглена Антонова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Насаме с моята библиотека

публикувано на 06.04.20 в 20:14

Най-четени