Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адрес: Дом на киното

3D силуети преминават отвъд енергийния свят на въглищата в еко изложба

Снимка: greenpeace.org

Истории на активисти от различни държави (Германия, Испания, Полша, Румъния), но с обща мисия можем да видим пресъздадени чрез 3D принтер в изложба, която се открива в пространството на първия етаж на Дома на киното на 22 февруари вечерта.

Мотото е: „Активизъм за справедлив енергиен преход отвъд въглищата“, организатор е Грийнпийс България, а разглеждането е възможно до 1 март т.г.

Една трета от всички емисии въглероден диоксид идват от горенето на въглища, а почти 40% от световната енергия се произвежда от изкопаемото гориво. Това прави въглищата най-голямата заплаха, пред която климатът е изправен днес.

В България делът е сходен. Страната ни е на първите места по замърсяване на въздуха с фини прахови частици в Европа, един от основните причинители на респираторни заболявания. Последните изследвания показват, че това замърсяване прониква през плацентата и засяга дори неродените деца. Това сподели за Радио София Меглена Антонова, координатор на кампанията "Климат и енергия" в Грийнпийс България.

Изложбата, която  е посветена на борбата за преминаване към по-екологични и устойчиви модели за добив на енергия. Била е създадена за Конференцията за климата в Полша през 2018 г. като по нея са работили артисти от различни европейски страни. Преди да дойде в България е показвана още в Полша, Белгия и Словакия.

Идеята на нестандартната експозиция е да покаже как дори най-зависимите от въглища страни успяват да преминат към по-екологични източници на енергия. В Европа тенденцията в това отношение е много позитивна. За съжаление същото не може да се каже за България, където в ТЕЦ-овете вече се горят и отпадъци, които допълнително обогатяват въздуха с вредни вещества, споделя още Меглена Антонова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна