Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на икономическата активност в САЩ през февруари заради коронавируса

Икономическата активността в САЩ се сви изненадващо през февруари за пръв път от 2013-а година насам с оглед на драматичен спад на активността в сферата на услугите и застой в промишлеността в резултат на негативното влияние на епидемията от китайския коронавирус, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit за настоящия месец.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, падна рязко през февруари до 49,6 пункта от 53,3 пункта през януари, достигайки най-ниско ниво от 2013-а година насам. Ниво на индекса под 50,0 пункта означава свиване на икономическата активност и обратно - индекс над това важно ниво предполага за наличието на експанзия на бизнес активността.

Индексът на общите нови бизнес поръчки пък падна за пръв път от десетилетие, достигайки през февруари ниво от 49,8 пункта спрямо 52,5 пункта през януари.

Индексът, оценяващ активността в сферата на услугите, се срина до 49,4 от 53,4 пункта в началото на годината, достигайки най-ниско ниво от октомври 2013-а година. Компонентата, измерваща новият бизнес в сектора на услугите, се понижи до рекордно в историята дъно от 49,7 пункта спрямо 52,5 пункта през януари, а индексът на заетостта в тази ключова за американската икономика сфера, падна до най-ниско ниво от ноември 2019-а година. Трябва да се има предвид, че услугите формира близо две трети от икономиката на САЩ, като това е първото свиване на сферата на услугите от 2016-а година насам.

"Влошаването отчасти е свързано с избухналата в Китай епидемия от новия коронавирус, което се появява в отслабено търсене в сектори като пътувания и туризъм, както и чрез спадат на износа и прекъсване на веригите за доставки", заяви главният икономически икономист на IHS Markit Крис Уилямсън. Той също така отбеляза, че компаниите са били предпазливи по отношение на техните разходи заради притесненията си за по-широко икономическо забавяне и несигурност преди президентските избори в САЩ през ноември.

Промишленият PMI индекс пък се понижи през февруари до 50,8 пункта спрямо 51,9 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от август 2019 година.

Днешното много слабо бизнес проучване е първото, което показва доста силна негативна реакция в САЩ по отношение на въздействието на китайския коронавирус.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна