Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закриват дом за сираци в Дупница

Снимка: Кирил Фалин

Работещият от 90 години в Дупница дом за деца, лишени от родителски грижи, "Олга Стоянова" ще бъде закрит, а възпитаниците му ще бъдат преместени в нови жилища от семеен тип, обявиха от общината.

Дейността му ще бъде спряна от 1 април тази година, става ясно от докладна записка на кмета Методи Чимев до Общинския съвет.

Закриването за юндома, в който през годините са получавали грижа стотици деца от района, е част от националната политика за извеждане на децата от институциите и настаняването им в среда, близка до семейната.

В Дупница вече са изградени два центъра за деца от семеен тип. В един от тях ще бъдат настанени и седемте деца, които в момента живеят в Дом „Олга Стоянова“. Приемът на деца там е спрян преди две години.

В средата на март в Дупница ще бъдат разкрити двете нови социални услуги, които ще заменят институционалната грижа за децата - Център за настаняване от семеен тип за деца с капацитет 12 места и Преходно жилище за деца и юноши от 15 до 18 години с капацитет 8 места.

Ръководството и персоналът на досегашния дом ще бъдат запазени - още повече, че помещения към юндом "Олга Стоянова" са оборудвани и подготвени като приют за бездомни. Няколко души тази зима пребивават в него, каза директорът Красимира Александрова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!