Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Закриват дом за сираци в Дупница

Снимка: Кирил Фалин

Работещият от 90 години в Дупница дом за деца, лишени от родителски грижи, "Олга Стоянова" ще бъде закрит, а възпитаниците му ще бъдат преместени в нови жилища от семеен тип, обявиха от общината.

Дейността му ще бъде спряна от 1 април тази година, става ясно от докладна записка на кмета Методи Чимев до Общинския съвет.

Закриването за юндома, в който през годините са получавали грижа стотици деца от района, е част от националната политика за извеждане на децата от институциите и настаняването им в среда, близка до семейната.

В Дупница вече са изградени два центъра за деца от семеен тип. В един от тях ще бъдат настанени и седемте деца, които в момента живеят в Дом „Олга Стоянова“. Приемът на деца там е спрян преди две години.

В средата на март в Дупница ще бъдат разкрити двете нови социални услуги, които ще заменят институционалната грижа за децата - Център за настаняване от семеен тип за деца с капацитет 12 места и Преходно жилище за деца и юноши от 15 до 18 години с капацитет 8 места.

Ръководството и персоналът на досегашния дом ще бъдат запазени - още повече, че помещения към юндом "Олга Стоянова" са оборудвани и подготвени като приют за бездомни. Няколко души тази зима пребивават в него, каза директорът Красимира Александрова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Газифицираха село Кабиле

публикувано на 04.04.20 в 14:48