Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган планира среща с Путин, Меркел и Макрон заради ситуацията в Идлиб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Турция и Русия ще се срещнат с колегите си от Франция и Германия на 5 март, за да обсъдят решение на кризата в Идлиб. Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Франс прес.

900 хиляди са прокудените в северозападната сирийска област след  офанзивата на правителствените войски. Турция отказва да отвори границите си за тях с аргумента, че вече е претоварена с грижите за 3 милиона и 500 хиляди бежанци. Ердоган предупреди, че ще нареди контраофанзива, ако Дамаск не оттегли войските си.

Русия, от своя страна, твърди, че сирийската офанзива е насочена срещу терористите, владеещи Идлиб. Москва подпомага операцията с въздушни удари и в сряда блокира проект на призив на Съвета за сигурност на ООН за примирие.

В четвъртък френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел се намесиха в спора, като поканиха на конференция Ердоган и руския му колега Владимир Путин.

Русия и Турция преговаряха в събота на ниво военни министри, но в Идлиб продължиха престрелките между турските и сирийските войски. Загина турски войник. В отговор турската артилерия е поразила над 20 вражески цели, твърди министерството на отбраната в Анкара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени