Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленумът на социалистите реши да има конгрес на 9-10 май

Корнелия Нинова и Кирил Добрев с най-много номинации за лидер на БСП

| обновено на 23.02.20 в 19:35
Корнелия Нинова и Кирил Добрев са с най-много номинации за лидер на БСП, но той няма да бъде избран на конгреса, а чрез пряк вот на партийните членове.
Снимка: БГНЕС

50-ият конгрес на БСП ще се проведе на 9 и 10 май. Това определи пленумът на социалистите на закрито заседание. Организационни въпроси около провеждането на пряк избор за лидер и идейната платформа бяха част от темите от дневния ред на заседанието на Националния съвет на БСП.

Конгресът ще трябва да избере членове на Националния съвет на партията, както и председател и членове на Общопартийната контролна комисия. Това се налага, тъй като мандатът на настоящите национални партийни органи изтича.

За първи път в историята на БСП конгресът няма да избира председател на партията.

Кой ще оглави БСП ще гласуват пряко редовите социалисти в цялата страна. Общо 21 души са номинираните до момента. Корнелия Нинова има 31 номинации, Кирил Добрев 13, следван от Калоян Паргов, Красимир Янков и Костадин Паскалев с по 6.

Пред форума лидерът на БСП Корнелия Нинова заявила, че вътрешнопартийният избор за председател трябва да генерира политики. Тя отбелязала, че правителството на ГЕРБ създава единствено кризи, като се съмнява, че ще бъде въведено и машинното гласуване.

По повод вътрешнопартийните отношения Нинова посочила, че не влиза в договрки за пряк избор за председател.

Антон Кутев от Националния съвет и депутат от БСП коментира, че номинацията на Кирил Добрев за лидерския пост ще консолидира избирателната активност.

„Това, че Кирил Добрев се кандидатира, ще доведе според мен до много по голяма вероятност да се съберат 50-те процента, защото ако имаш под 50 процента активност, изборът ще е невалиден, което би било тежък имиджов проблем за БСП“, каза Кутев.

Централната комисия за пряк избор на председател на БСП ще обяви на 21 март имената на далите съгласие да участват в надпреварата.

Критики към работата на избирателната комисия

Сериозни критики към работата на избирателната комисия се чуха преди заседанието. Красимир Янков коментира, че изборът е порочен и той ще предложи  състава на изборната комисия да бъде променен.

„Да. Прави се опит да се опорочи този избор. Вместо да имаме силата, че активираме цялата партия има  решения, които  са противоуставни срещу правилата, които са приети от избирателната комисия. Аз съм предложил всички решения на избирателната комисия по прекия избор да бъдат отменени, които са противоуставни, да бъде освободен този състав и да бъде избран нов, който да не опорочава избора“, каза той.

Депутатът Весела Лечева заяви, че изборът се провежда при конструктивни правила и координацията е добра. По думите ѝ не може да се говори за натиск върху местните структури.

„Моите наблюдения за досега дотук проведените събрания изключително конструктивно. От нас имаше разбиране затова, че има много добри кандидати, в смисъл има различни мнения по отношение на лидера, но в крайна сметка това е една добра възможност всеки да изложи своите идеи, политики, движение на управлението на БСП на държавата“.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев е разтревожен

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев изрази тревогата си, че прекият избор за лидер на БСП се провежда при неясни правила, а най-лошото е, че няма никакви политически идеи, които да обединят социалистите.

Станишев предупреди, че има опасност БСП да се занимава сама със себе си без да се вгледа в проблемите на хората. Той даде пример с „истерията“ около въвеждането на еврото и  мълчанието на политиците.

„Въпросът за еврото е въпрос за избор за България дали ние искаме да бъдем в ядрото на ЕС или в периферията. Ние трябва да си отговорим на този въпрос като общество, сме ли в такава кондиция икономическа, геополитическа и всеки случай да бъдем в периферията. Ние мълчим и маса други неща, които се случват, но увлечени, улисани в тази надпревара не заемаме позиции, не печелим  доверие, което ме тревожи“, каза Станишев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!