Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристът от китайски произход в Банско починал от увредени сърце и бял дроб

| обновено на 23.02.20 в 19:17
Банско
Снимка: БГНЕС

Увредени сърце и бял дроб са причината за смъртта в Банско на 56-годишния английски турист от китайски произход. Това е заключението на съдебния лекар, извършил аутопсия на тялото.

Чрез Районната здравна инспекция са изпратени проби за вирусологично изследване  , което да отхвърли или потвърди наличието на коронавирус.

Аутопсията на тялото е била извършена от съдебен лекар в присъствието на епидемиолози, представители на Районна здравна инспекция. Заключението в доклада посочва като причина за смъртта на мъжа сериозно увреждане на сърцето и белия дроб.

Заради предприетите у нас извънредни мерки с оглед неразпространението на коронавируса, са взети проби и за вирусологично изследване, потвърди д-р Веселка Мончева от Районна здравна инспекция:

„Взетите проби лично ги занесох в Националния център по заразни и паразитни болести и в момента се работят. Резултатите излизат за повече от 24 часа, но колегите ще направят всичко възможно да излязат по-рано“.

Починалият в хотел в Банско турист е британски гражданин от китайски произход и не е посещавал Китай от 2018 г. 

Снощи той се почувствал зле и загубил съзнание. Дошлият на място екип на Спешна помощ само констатирал смъртта му.

По предварителни данни починалият е имал сериозен сърдечен проблем и е претърпял операция миналата година, съобщи по-рано днес за „Хоризонт“ д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

В курорта не са имали гости от Китай от началото на сезона

От началото на зимния сезон в Банско не са регистрирани туристи от азиатската държава, в която беше обявена епидемия от коронавируса, заявиха от Съюза на туристическия бизнес в курорта. Те обаче не скриха притеснението си от случая, че при подобни съмнения тестове могат да се направят само в София, в Благоевград няма.

Починалият мъж пристигнал преди няколко дни от Лондон, където живее от дълги години, заявиха за „Хоризонт“ от Съюза на туристическия бизнес в курорта. 

„Той е роден и живял отдавна във Великобритания, така че това въобще не може да бъде свързвано с това, което се случва в Китай в момента“, каза Зорка Тумбакиева.

„Засега всички колеги са единодушни, че ние не сме имали туристи, пристигащи от Китай“, добави тя.

Паника в курорта няма, но се взимат всички необходими превантивни мерки и при най- леките признаци на неразположение на гостите и персонала на туристическите обекти.

„Имаме изключително добре оборудван медицински център. Всеки, който има нужда от някакви изследвания може да ги направи в града“, каза още Зорка Тумбакиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна