Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борисов при инспекция на АМ „Европа“: Омаскариха ме с тази къща в Барселона (видео)

| обновено на 23.02.20 в 15:30

При инспекция на строителството на автомагистрала „Европа“ министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че България трябва да влезе в чакалнята на еврозоната ERM 2, което ще повиши и кредитните рейтинги.

„Ако поради някаква причина не се случи заради натиска вътре, който ни се оказва от ретроградните сили, това ще се счита слабост“, каза премиерът във видео на профила му във Фейсбук.

За преговорите за новия бюджет на Европейския съюз той обясни, защо България не отстъпва за парите за кохезия:

„Точно на Себастиан Курц (канцлер на Австрия – бр.) това му казах, за кохезията. Ето сега тук е австрийска фирма, работници откъде ли не. Те тези пари циркулират из цяла Европа, така вдигаме растежа“.

Борисов отново отхвърли твърденията в испанската преса, че има къща в Барселона.

„И като кажат: „Къщата на Борисов в Барселона“. Абе аз къща нямам, обаче както и да кажеш: „Нямам къща“, те викат: „Не. Борисов къща има“. Край. Омаскариха си ме и това е“.

По време на инспекцията на АМ „Европа“ Борисов бе придружаван от вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалната политика Николай Нанков.

През май миналата година започна изграждането на първия участък от автомагистралата, а преди 20 дни - изграждането и на втория участък. Той е от Калотина до Драгоман. 

Борисов провери първо строителството на трасето в участъка „Драгоман – Сливница“, чиято дължина е близо 17 км,  а след това и изграждането на участъка между  ГКПП „Калотина“ и Драгоман.

По време на огледа министър Горанов подчерта, че граничният пункт „Калотина“ не е ремонтиран, откакто е създаден. Затова се предвижда разширение и пълната му модернизация.

„Мисля, че в сроковете, в които ще е готова магистралата, ще е готов и пункта. Най-голямото ни усилие е да увеличим капацитета му, за да отговаря на магистралния капацитет“, уточни финансовият министър.

Още от