Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета жертва на коронавируса в Италия

Карнавалът на Венеция е прекратен предсрочно

| обновено на 23.02.20 в 20:51
Със защитни маски ходят жители на Кодоньо, Ломбардия, където са повечето случаи на заразени с коронавируса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия починалите от корона вирус са вече трима. Заболелите са вече 152 души. След възрастния мъж от област Венето и жена от област Ломбардия, в Крема -  селище от същия регион, почина жена в онкологичното отделение на местната болница.

Засегнати са северните области Пиемонте, Ломбардия и Венето, където във Венеция отмениха карнавала.

На остров Иския няма да приемат туристи от тези области. 

Указът за специалните мерки на правителството обхваща 14 дни.  

Под карантина са към 50000 души. Това са гражданите от 11 селища от провинцията на град Лоди. Районът е обявен за червен, тъй като преди дни в едно от тях в болница бе приет по спешност мъж в тежко състояние. В тази зона е забранено да се влиза или излиза и движението на хората се контролира от 35 контролно-пропускателни пункта на полицията.

Там и в района на град Падуа, област Венето няма да работят предприятия, обществени услуги и обществен транспорт, което предполага сериозни икономическите щети.

Миланската скала отмени своите представления, а кина, театри и музеи в цялата област Ломбардия също няма да работят.

Във връзка с мача от Лига Европа Интер-Лудогорец, Интер е в контакт с футболните институции и с италианското правителство, но дали той ще бъде отложен поради сгъстената програма на Интер все още не може да се каже. Предполага се, че може да се проведе без публика или на неутрален терен.

Днес не се играха срещите от футболната серия „А” Аталанта-Сасуоло, Торино-Парма, Верона-Каляри и Интер-Сампдория.

Директорът на Международната здравна организация за Европа Ханс Клюге изрази загриженост относно италианската ситуация, защото не всички регистрирани случаи в страната „имат ясна епидемична история – т.е. връзки с Китай или контакти с друго потвърдени случаи”.

Клюге е разговарял със здравния министър Роберто Сперанца и в интервю пред ежедневника „Република” уточнява, че „е много важно италианските здравни власти да се съсредоточат в проследяване на събитията за идентифициране на инфекциите”. Той посочва  още, че 98% от случаите са в Китай, като само 5% от тях са тежки и че смъртността засяга най-вече възрастните хора с патологии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени