Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕК отпуска 232 млн. евро за борба с разпространението на коронавируса

СЗО праща мисия в Италия заради местното огнище на Covid-19

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия мобилизира допълнително 232 милиона евро за подготовка, превенция и възпиране разпространението на коронавируса, обяви еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич. От тях 15 милиона ще бъдат насочени в подкрепа на страните-партньори, 100 милиона - за финансиране на научните изследвания, разработване на ваксини и лечения, а 3 млн. ще са в подкрепа на досегашните дейности като репатриране. 

Европейският комисар по въпросите на здравето и безопасността на храните Стела Кириакиду добави, че това е "силно разгръщаща се ситуация. Ситуацията, с която се сблъскваме по отношение на граничния контрол, е от компетентността на държавите членки на ЕС. От решаващо значение са научните становища, оценката на риска и пропорционалните мерки. За момента ние не препоръчваме промени или налагането на ограничения".

Тя добави, че засега няма промяна в пътуванията с влак между Австрия и Италия. На въпрос дали пътуванията в Шенген трябва да се ограничат, тя отговори:

"Изправени сме пред много бързо развиваща се и сложна ситуация. Всички решения трябва да се базират върху оценката на риска и съвети на научна основа и трябва да бъдат пропорционални. Подчертаваме, че към този момент Световната здравна организация не е препоръчала ограничения на пътуванията с влак".

Еврокомисар Кириакиду заяви, че в тази насока Италия е предприела бързи мерки, за което поздрави властите на страната. Стела Кириакиду

Утре в Италия ще бъде изпратена мисия на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Комисарите заявиха, че засега няма да призовават за връщане на граничния контрол. 

Говорителят на Световната здравна организация Кристиан Линднер потвърди, че СЗО e решила да изпрати своя мисия в италианските райони Ломбардия и Венето в опит да помогне за овладяване на коронавируса. Той добави, че банката банката Intesa San Paolo планира да затвори клоновете си в Италия заради епидемията от смъртоносния вирус.

Линднер също така подчерта, че не знае колко скоро ще има ваксина за Covid-19. Въпреки това той спомена, че "силните мерки, предприети от китайските власти, изглежда дават ефект. Това, от което се притесняваме обаче, са тези нови огнища на вируса".

"Прекалено рано е да прогнозираме каквото и да било. 14 дни са подходящ ефективен срок за поставяне под карантина", посочи представителят на СЗО.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Брифинги на НОЩ