Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобряване на бизнес климата в Германия през февруари въпреки Covid-19

През февруари бизнес нагласите в Германия се подобриха изненадващо в резултат на по-позитивни нагласи за перспективите пред водещата европейска икономика, показва последното проучване на немския икономически институт Ifo.

Според това проучване германската икономика изглежда на този етап не е повлияна от негативните развития около епидемията от коронавирус. Базираният в Мюнхен институт обаче предупреди, че проучването не отразява напълно възможния икономически спад в резултат на коронавируса, който може да навреди на растежа, ако се превърне в световна пандемия.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се повиши слабо през февруари до 96,1 пункта от 96,0 пункта през януари и при осреднена прогноза на финансовите пазари за понижение към 95,3 пункта.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се понижи през настоящия месец до 98,9 от 99,2 пункта месец по-рано, но в същото време индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца нарасна през февруари до 93,4 пункта от 92,9 пункта през януари.

"Германската икономика изглежда не се влияе от развитията около коронавируса", отбеляза президентът на института Ifo Клеменс Фюст, придържайки се към прогнозата за растеж на БВП на страната с 0,2%  през първото тримесечие спрямо последните три месеца на 2019-а година, когато немската икономика беше в стагнация.

Икономистът от Ifo института Клаус Волрабе обаче заяви, че "коронавирусната епидемия в Китай е възможна опасност за германската икономика, като към момента не лесно да се направи оценка на едно такова влияние".

"Ако епидемията от коронавирус се превърне в световна пандемия, Германия, като една експортна държава, ще бъде особено силно засегната", допълни той.

Индексът на бизнес климата в промишлеността отбелязва подобрение за трето поредно тримесечие (до -1,3 от -1,6 пункта) благодарение на значително отслабване на песимистичните очаквания, но при влошаване на оценката на промишлените компании за текущото им представяне.

В същото време има нов спад на бизнес нагласите в сферата на услугите (до 17,3 от 18,8 пункта месец по-рано), тъй като доставчиците на услуги са по-малко доволни от сегашното си положение и са по-скептични по отношение на техния бизнес през следващите месеци.

Влошаване бележи и бизнес индексът в търговията (до 1,0 от 2,2 пункта), както и индексът, оценяващ нагласите в строителството (до 13,1 от 13,5 пункта).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени