Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговските преговори между ЕС и Великобритания могат да стартират следващата седмица

Очаква се 27-те страни членки на Европейския съюз да одобрят във вторник преговорния мандат за водене на разговори за новите отношение на ЕС с Великобритания след Брекзит, което би дало възможност за започване на самите преговори още през следващата седмица, заяви за Ройтерс високопоставен европейски дипломат.

Великобритания напусна ЕС в края на миналия месец, като първите анонси и от двете страни показаха, че предстои труден кръг от преговори през "преходния период" в рамките на настоящата година. ЕС настоява за всеобхватни гаранции за лоялна конкуренция, докато управляващите от Лондон подчертават, че няма да бъдат обвързани с правилата на блока по отношение на така наречените равноправни (равнопоставани) условия.

"Очакванията са утре да приемем мандата за преговори, което ще ни позволи да започнем самите преговори много скоро, дори още през следващата седмица", посочи пред Ройтерс европейският дипломат, пожелал анонимност.

Агенцията отбелязва, че на този етап Франция е съгласна с общата позиция на ЕС относно преговорите, като се стреми да засили условията за равнопоставеност, включително да се задължи Великобритания да следва правилата и регламентите на единния блок в бъдеще в замяна на достъпа на Обединеното кралство до единния европейски пазар.

Настоящият проект на предложение, който 27-те национални представителите в Брюксел трябва да обсъдят по-късно в понеделник, призовава всеки един нов търговски договор между ЕС и Великобритания да спазва "високите стандарти с течение на времето".

Междувременно говорителят на британския премиер Борис Джонсън заяви в понеделник, че преговорният мандат за търговски преговори със Съединените щати ще бъде публикуван през следващата седмица, докато мандатът за Брекзит преговорите с ЕС ще бъде публикуван в четвъртък.

Преди няколко седмици външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб отбеляза, че е уверен, че страната му ще успее да постигне търговска сделка със САЩ.

Основният проблем е фактът, че Великобритания заяви през миналия месец, че китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) може да получи ограничен достъп до 35% от мобилната 5G мрежа на страната. Впоследствие директорът на Националния икономически съвет на САЩ Лари Къдлоу заяви, че не се притеснява, че американският конгрес може да блокира евентуална търговска сделка с Лондон въз основна на това британско решение за "Хуавей".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени