Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кола сгази десетки участници в шествие в Германия

| обновено на 24.02.20 в 20:29
Германски медии разпространиха снимка от мястото на инцидента във Фолкмарзен, направена от Елмар Шултен, посетител на карнавала.
Снимка: Елмар Шултен

Десетки бяха ранени в понеделник, след като автомобил се вряза в карнавално шествие в германски град Фолкмарзен в провинция Хесен, съобщи ДПА. Според вестник "Билд" става въпрос за над 30 пострадали, сред тях и деца, които са се намирали на тротоара. Седем от сгазените са в тежко състояние. 

Шофьорът на сребристия мерцедес комби е задържан. Той е на 29 години, германски гражданин и местен жител, съобщи говорител на полицията, без да уточнява произхода му. Разследващите смятат, че шофьорът е действал умишлено.

Мъжът е ранен и състоянието му не позволява да бъде разпитан веднага, заявиха от прокуратурата в Хесен. За това и мотивите му са все още неизяснени. Прокуратурата обаче работи по версия за опит за убийство.

Немският новинарски уебсайт HNA  цитира свидетели, според които шофьорът изглежда умишлено се е насочил към децата и е шофирал "с пълна газ" сред тълпата, която се е била събрала за карнавалното шествие. 

Според очевидец мъжът е преминал през загражденията на шествието и е ускорил автомобила, преди да се качи на тротоара и да помете зрителите, сред които традиционно има много деца.

Колата е продължила да се движи през тълпата около 30 метра преди да спре. Карнавалното шествие е било наблюдавано от около 1500 души.

Говорител на полицията заяви, че все още е рано да се каже дали заподозреният е имал политически мотив.

От министерството на вътрешните работи на провинция Хесен обаче не изключват терористичен атентат и се аргументират с напрежението в района.

Властите в Хесен отмениха всички масови прояви от съображения за сигурност.

Ханау, където миналата седмица неонацист уби девет души, сред тях и един българин, също се намира в Хесен, недалеч от Фолкмарзен.

Прокуратурата във Франкфурт на Майн пое разследването по случая.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени