Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът "буквално чука на вратата", предупреди във вторник СЗО

Световна здравна организация

Световната здравна организация (СЗО) заяви във вторник, че страните по цял свят трябва да са готови за бързо разпространяващият се коронавирус, който "буквално чука на вратата".

Изказвайки се в Женева, говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер посочи, че макар редица държави да имат в готовност така наречените "планове за пандемия", здравната агенция на Организацията на обединените нации (ООН) не планира да направи  днес "голямо съобщение", като например обявената на 30-и януари "спешна международна ситуация" на 30 януари.

Неговите коментари идват на фона на засилващата се загриженост за епидемията от коронавирус, след като смъртоносният вирус вече се разпространи през последните седмици в повече от тридесет страни .

Междувременно екип на Световната здравна организация се среща във вторник с италианските власти в Рим, за да се оцени съвместно влиянието на Covid-19 и да се обсъдят бъдещите стъпки по отношение на защитата от по-нататъшно разпространение на вирусната епидемия.

Мерките, които италианското правителство предприема, за да задържи вирусът под контрол колкото е възможно, са "доста силни", което би трябвало да бъде полезно за овладяване на епидемията, смята говорителят на СЗО.

Италия е силно засегната от коронавируса, тъй като последните информации показват, че над 270 души са потвърдени, че са заразени, след като в понеделник техният брой беше 229. Има нови 34 случая в Ломбардия и 6 нови случаи във Венето. За сега броят на починалите остава 7.

Мисията на СЗО в Иран, която беше обявена за вторник, се забавила и все още няма конкретна дата за нея.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна