Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма доказан случай на пациент с коронавирус в България

Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на Covid-19

| обновено на 26.02.20 в 13:11
Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия.
Снимка: БГНЕС

Засега няма доказан случай на пациент с коронавирус в България, съобщи на редовния си брифинг тази сутрин ръководителят на Кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Около 20 души са под карантина в различни болници в страната с леки симптоми, след като са се завърнали от Италия и други рискови страни. Отрицателни са пробите на 12 души, приети в болници в Пловдив, Сливен, Габрово и ВМА. Днес се очаква да пристигнат за анализ още проби на пациенти от Русе, от Бургас и от Сливен:

„Вчера завършиха изследвания от Пловдив, от Сливен и от Габрово, които са негативни, включително и за двама пациенти от ВМА, които са поставени под карантина. Днес се очакват пробите от Русе, от Бургас, от Сливен за други пациенти“, обясни проф. д-р Мутафчийски, който е и началник на ВМА.

Двама души, пристигнали от чужбина, са поставени тази нощ под наблюдение във ВМА за носителство на коронавирус. И двамата имат леки симптоми на заболяване:

„През нощта са постъпили двама пациенти във ВМА, които са свързани с пътуване. Хора, които са поставени под наблюдение с някаква минимална симптоматика".

За всички, пристигащи от чужбина от рискови зони, старанието на системата е да ги поеме под карантина. За всички, които нямат признаци на болест, трябва да имат домашна хигиена, поясни началникът на ВМА.


Появяват се фалшиви новини от Румъния, че Русе е пламнало с коронавирус, няма такова нещо, подчерта д-р Мутафчийски.

Психиатричното отделение на ВМА ще бъде затворено и в него ще бъдат разкрити още 40 легла за настаняване на пациенти в случай на нужда.

На 66 хиляди души, влезли в страната през изминалото денонощие, е измерена температурата, а пристигащите от рискови държави са попълнили анкетни карти с данни, необходими за тяхното проследяване. Очаква се до края на седмицата да започне поставянето на термокамери и по сухопътната ни граница, а още днес трябва да бъдат свикани заседания на областните медицински съвети в цялата страна във връзка с коронавируса, за да се събере актуална информация за възможностите за реакция на всички болници в страната.

„Съответно очакваме обратна информация какви са ресурсите, които може да отдели всяка една болница, за да можем да направим съвсем ясна карта къде и с какво разполагаме като сили“, каза проф. Мутафчийски:

От кризисния щаб са категорични, че няма място за паника и цялата здравна система е мобилизирана за справяне с предизвикателството, свързано с новия коронавирус.

На брифинга днес експертите предупредиха, че грипната вълна в страната продължава и посъветваха хората с грипоподобни симптоми да не изпадат в паника заради коронавируса, а да отидат на лекар.

7-годишно дете ще бъде изследвано за коронавирус, съобщиха от Инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Междувременно от здравното заведение съобщиха, че резултатите на тримата пациенти, за които имаше съмнение за коронавирус, са отрицателни.

От вчера 16 ученици и двама учители от Професионалната гимназия по механоелектротехника в Ловеч са под 14-дневна домашна карантина. Групата се е завърнала от Римини в Италия.

Под карантина са и четирима ученици и трима учители от Свищов, които снощи се прибраха от остров Сицилия. И двете групи няма симптоми на коронавируса.

Седем от осемте деца от Кърджали, които бяха преждевременно отзовани от Италия заради коронавируса, вече са в България и по-късно днес ще се завърнат у дома. Медицинският контрол на летището във Варна не е открил отклонения в състоянието им. Следобед се очаква да пристигнат още едно дете и учител с полет от Белград. Учениците бяха в Италия близо две седмици по проекта „Еразъм+“. В Кърджали всички ще бъдат поставени под домашно наблюдение.

Междувременно от Българския червен кръст съобщиха, че отлагат традиционното голямо тържество за 3 март пред Докторския паметник, посветено на загиналите медици в Руско-турската освободителна война.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени