Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България има съществен напредък при гарантиране на банковата стабилност

| обновено на 26.02.20 в 19:52
Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия отчита съществен прогрес за гарантирането на банковата стабилност в България -  това е една от оценките за страната ни по повод  изпълнението на препоръките на Европейската комисия от миналата година, отбелязани в зимния пакет на Европейския семестър. 

Същевременно се разбра, че това няма връзка с критериите, които България трябва да изпълни, за да влезе в чакалнята на еврозоната.

Напредъкът при гарантирането на банковата стабилност бе съобщен от изпълнителния заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис:

"Дисбалансите в България са коригирани. България е осъществила съществен напредък при укрепването на управлението на финансовия сектор, корпоративният дълг е спаднал, както и делът на необслужваните кредити. Това показва, че поетият траен ангажимент към определени политики и реформи носи добри резултати". 

Домбровскис предупреди, че това няма нищо общо с критериите, които България трябва да изпълни, за да влезе в чакалнята на еврозоната. 

"По-важни са ангажиментите, които страната ви пое през 2018-а година, като най-значим от тях остава рекапитализацията на банковия сектор", каза Домбровскис. 

По повод негативните настроения у нас към еврото той заяви, че подобни опасения е имало в много страни, преди те да се присъединят към еврозоната и добави:

"Обществената подкрепа за еврото в страните от еврозоната е много по-висока, отколкото в страните извън нея. Това означава, че хората оценяват еврото, когато го приемат".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна