Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гратисен период за тол системата до 27 март

Снимка: БГНЕС

Тол системата тръгва от 1 март, но до 27-и ще има гратисен период, през който камионите ще могат да се движат без електронни устройства за таксуване. Изминатото разстояние ще се отчита чрез маршрутни карти.

Това стана ясно след среща на превозвачите с премиера Бойко Борисов.

"Ние водихме най-приятелски разговори и всичко се изпълни. Сега, до 27 март, да си сложим срок", каза министър-председателят.

От транспортния бранш коментираха, че тежковорните автомобили все още не са оборудвани с бордовите устройства, които отчиатт изминатото разстояние.

Превозвачите недоумяват защо трябва да плащат такса за услугата, тъй като доставчиците получават 7 % отстъпка от Агенция "Пътна инфраструктура".

Те настояват за отстъпка в цената и след среща с Олег Асенов от пътната агенция стана ясно, че цената за наем на бордови устройства се намалява с 10 лева.

Красимир Лалов от Националния съяз на превозвачите заяви, че липсва физическо време да бъдат сключени договорите.

Той посочи, че 200 000 превозни средства за 3 дни от - 26 до 29 февруари и над 20 000 фирми - трябва да бъдат оборудвани, което е физически невъзможно.

Затова на срещата в Министерския съвет беше решено до 27 март всички транспортни средства да бъдат оборудвани с устройства за отчитане на изминатото разстояние, а дотогава плащането да е чрез маршрутни карти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!