Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският президент Клаус Йоханис номинира Флорин Къцу за премиер

Финансовият министър Флорин Къцу, който е номиниран за премиер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис номинира снощи досегашния финансов министър Флорин Къцу за премиер след консултации с парламентарно представените партии, съобщи снощи Асошиейтед прес.

В понеделник Конституционният съд реши, че повторната номинация на лидера на Национално-либералната партия Лудовик Орбан след свалянето на правителството му с вот на недоверие е неконституционна.

Съдът, който беше сезиран по-рано този месец от Социалдемократическата партия, заяви, че президентът трябва да направи нова номинация.

Правителството начело с Орбан, включително с Къцу като финансов министър, ще остане да изпълнява функциите си като служебно до съставянето и одобрението му. Къцу има 10 дни да представи нов кабинет и да поиска одобрението му от парламента.

Центристкото правителство начело с Орбан дойде на власт през ноември, когато смени правителството на социалдемократите след поредица от корупционни скандали.

Либералите се стремят към свикване на предсрочни избори, за да се възползват от високата подкрепа, която имат в момента според социологическите проучвания. За да бъдат свикани предсрочни избори, парламентът трябва да отхвърли две поредни предложения за правителство в рамките на 60 дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна