Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Принудителният отпуск, вместо болничен за 14-дневната карантина заради коронавируса, е незаконен и никой няма право да принуждава осигурените лица да ползват платен или неплатен отпуск вместо да се обезщетяват с болнични. Това коментират пред ТРУД юристи и депутати след изказването на здравния министър Кирил Ананиев, че хората, които се завръщат от Италия или Китай трябва да са под доброволна карантина да ползват платен или неплатен отпуск. „Нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да ползват болнични за карантина, смятам, че това няма да натовари социалната система”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. „Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист”, казва тя.

Цените на синя и зелена зона в София трябва да бъдат преразгледани. Тази теза разви главният архитект на града Здравко Здравков, цитиран от МОНИТОР. По думите му в столицата трябва да се търси начин за редуциране на автомобилите от глава на населението, а едни от вариантите е по-скъпи зони за паркиране, както и създаването на нови такива. В момента цената на синята зона, която обхваща само идеалния център струва 2 лв. за час и колата може да седи в нея не повече от два последователни часа. Зелената зона е по-евтиният вариант на платеното паркиране, като един час престой в нея струва 1 лев., а колата не може да стои в зоната повече от четири последователни часа. Здравков е категоричен, че трябва да се приоритизират пешеходците. В борбата с многото коли в София може да се мисли и за ограничаването на достъпа им в центъра.

470 са учебниците и учебните комплекти за учениците от първи до седми клас, които са одобрени от образователното министерство за учебната 2020/2021 г. Това става ясно от списъка с помагалата, публикуван на сайта на ведомството, пише МОНИТОР. Учителите избират измежду десетки издателства, по чиито учебници да преподават на своите възпитаници. Докато за някои чужди езици като испанския и италианския се предлага само по един учебник, то вариантите за петокласниците и шестокласниците по български език са 10. Учебните комплекти и учебниците за начален етап са 213. Най-малко са помагалата за първокласниците – 40. За тях обаче и учебните предмети са само шест. „Най-труден“ пък се оказва изборът по математика в първи и втори клас, тъй като учителите могат да избират между 9 варианта на 8 различни издателства.

Във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване вече се въртят 15 626 872 000 лв., показва статистика към края на 2019 г., оповестена от Комисията за финансов надзор, информира СЕГА. За една година в универсалните фондове - тези, в които родените след 1959 г. се осигуряват за втора пенсия, са постъпили 1.451 млрд. лв. от осигуровки. Приходите от такси и удръжки на пенсионните дружества за всички видове фондове са почти 170 млн. лв. за 2019 г. Зад тези огромни мащаби обаче картината за индивидуалните клиенти остава песимистична. Натрупаното в личната партида варира според фонда - от 1620 лв. ("Бъдеще") до 4187.53 лв. (Ен Ен УПФ), доходността на инвестициите му и периода на неговото съществуване. Общо в универсален фонд се осигуряват 3 805 545 българи. 640 105 души се осигуряват доброволно и за трета пенсия.

Стартът на тол системата се отлага за 27 март. Това стана ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с превозвачите в Министерския съвет вчера, пише МОНИТОР. Дотогава превозвачите трябва да се сдобият с GPS устройства които да измерват изминатите километри и съответно да се платят. Превозвачите обясниха на премиера , че едва тези дни са получили проектодоговори от фирмите, които са доставчици на данни. Те казаха на премиера Борисов, че искат цена за услугата и за бордовите устройства в камионите и автобусите 15,90 лева на месец и фактически те имат няколко дни до старта на тола, за да си доставят бордови устройства, които отчитат и предават изминатото разстояние. И попитаха защо тогава държавата им плаща 7% от приходите. Премиерът се изненада и припомни, че се били разбрали устройствата да са безплатни.

Правителственият „Ербъс“ ще прибере 20 гимназисти от Каварна, които се намират на 20 км от Милано в Ломбардия, съобщава МОНИТОР. Това обяви премиерът Бойко Борисов в сряда вечерта. „В момента тече подготовката на правителствения самолет. Когато машината е готова, веднага ще излети за Италия“, уточни министър-председателят.Той посочи, че в самолета няма да има стюардеси, а вместо това на борда ще се качат лекари. Те ще бъдат оборудвани със специалните облекла, които предпазват от коронавирус. Със същото облекло ще са и пилотите на „Ербъс“-а. „От Външно са се свързали с родителите на децата и са ги информирали, че самолетът ще кацне директно във Варна“, каза още Борисов. Учениците от Каварна са от Професионалната земеделска гимназия “Кл. Арк. Тимирязев”. С тях са и директорът, зам.-директорът и двама учители. Групата е пътувала по проект по програма „Еразъм+”. По график трябвало да се прибере от Италия на 3 март.

В КАТ не знаят колко собственици на автомобили с газови уредби трябва да си сменят талоните, пише ТРУД. Това стана ясно днес от изявление на главен инспектор Пантелей Дамянов от “Пътна полиция”. Той обаче потвърди, че до събота продължава акция в цялата страна. При нея се проверяват документите на шофьорите и част от тях получават глоби по 150 лв., ако газовата им уредба е монтирана след 2014 г. и в 3-годишен срок талонът не е сменен. От 1 януари до 1 ноември 2019 г. на годишен технически преглед са минали 397 446 автомобила с газови уредби. Тоест – разликата е от над 180 000. Това означава, че най-вероятно към 100 000 от тях трябва да се наредят пред гишетата в рамките на 1-2 седмици ида чакат поне по 2-3 часа. Проверка в КАТ-София днес показа, че опашка за смяна на талони има само сутрин.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна