Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боксьор изпревари Роналдо и Меси по приходи

Флойд Мейуедър (вляво) и Мани Пакияо са в топ 10 на най-богатите спортисти.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изключителният скок в договорите за телевизионни права и масивните рекламни сделки на гигантите в производството на спортна екипировка Найк и Адидас белязаха ръста в приходите на елитните спортисти на планетата през последното десетилетие, пише списание "Форбс" в началото на анализа си за периода от 2010-а насам. Преди това Тайгър Уудс бе единственият атлет с приходи от над 80 милиона долара за една година, а след 2010-а повече от една дузина могат да се похвалят с подобно постижение.

Никой обаче не изкара колкото Флойд Мейуедър, който напълни банковата си сметка с 915 милиона долара за последните десет години и със 115 милиона повече от всеки друг. Професионалният боксьор не получи и цент от собственик на отбор или голям рекламен договор. Мейуедър започна да трупа състоянието си още след 2006-а с раздялата с промоутъра Топ Ранк, за която той трябваше да заплати 750 хиляди. Така той започна да управлява собствения си календар и промотиране през Мейуедър Промоушънс.

Американецът направи най-големите си удари през 2015-а и 2017-а с двубоите срещу Мани Пакияо и Конър Макгрегър, които привлякоха вниманието на феновете по целия свят. Двете битки събраха близо 10 милиона единични пей-пер-вю заявки за над 500 милиона долара, като тези суми остават недостижими и до днес като "хонорари" за една вечер.

Боксьорите обаче никога не се оттеглят завинаги от спорта, а това важи и за Мейуедър. Победата над Макгрегър преди три години бе уж неговият последен бой и той трябваше да прекрати кариерата си с баланс 50-0, но това всъщност не е така. През миналия месец Мейуедър обяви с пост в Инстаграм, че ще се върне на ринга по някое време през 2020-а година.

В класацията на "Форбс" следват две футболни икони. Кристиано Роналдо (номер 2 с 800 милиона долара) и Лионел Меси (номер 3 със 750 милиона) разделиха помежду си повечето награди за футболист на годината от 2010-а насам и това съвсем нормално се отрази на заплатите в клубовете им. Аржентинецът дори бе най-добре платеният спортист в света за 2019-а със 127 милиона долара, 92 от които той получи от Барселона. Роналдо обаче получаваше малко повече от него през останалата част от десетилетието, като сериозна част от парите на португалеца дойдоха от рекламни договори. Най-скъпият от тях е с Найк.

"Форбс" изготви класацията след изследване на заплати, наградни фондове, бонуси, рекламни договори, получени средства за единично събитие и такива от лицензи. Така челната десетка за изминалите десет години включва по двама боксьори, футболисти, баскетболисти и голфъри, които заедно са изкарали 6.1 милиарда долара. Списанието изключи от уравнението пари, получени след края на кариерата на дадения спортист, което остави Коби Брайънт и Майкъл Джордан извън топ 10.
Серина Уилямс пък е единствената дама сред 40-те най-добре платени спортисти за изминалото десетилетие с 215 милиона долара.

Класацията на "Форбс":
10. Люис Хамилтън, 400 милиона - Шесткратният световен шампион има безспорно най-големия маркетингов потенциал във Формула 1 и логично прибира най-солидните суми.

9. Кевин Дюрант, 425 милиона - Приходите на баскетболиста са скочили с цели 400 процента в развитие на десетилетието.

8. Мани Пакияо, 435 милиона - Филипинският боксьор има 25 мача със системата за еднократно плащане, която е генерирала близо 20 милиона продажби. Приходите от тях възлизат на сборната сума от 1.3 милиарда долара.

7. Фил Микелсън, 480 милиона - Голфърът изкара най-големия си чек през 2018-а, когато победи дългогодишния си съперник Тайгър Уудс в демонстративен мач за 9 милиона долара.

6. Тайгър Уудс, 615 милиона - Американският голфър изигра средно по 10 десет турнира на година от 2010-а насам, но единичните суми за тези надпревари бяха най-високите сред всички спортисти.

5. Роджър Федерер, 640 милиона - 38-годишният швейцарски тенисист е в залеза на кариерата си, но неговите приходи ще продължат благодарение на 10-годишния договор с Уникло за 300 милиона, подписан през 2018-а.

4. Леброн Джеймс, 680 милиона - Американският баскетболист получи над два пъти повече пари от рекламни договори през 16-годишната си кариера в НБА в сравнение с 270-те милиона от заплати.

3. Лионел Меси, 750 милиона - Заплатата на аржентинския футболист в Барселона за 2019-а бе рекордна за света на спорта като цяло.

2. Кристиано Роналдо, 800 милиона - Приходите на португалския футболист се дължат основно на огромната фенска база в социалните мрежи Инстаграм и Фейсбук, според които той е най-популярният човек на планетата.

1. Флойд Мейуедър, 915 милиона - Американският боксьор прибра повече от 500 милиона долара за двубоите с Мани Пакияо през 2015-а и Конър Макгрегър през 2017-а.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна