Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съгласие за донорство ще дават роднини до четвърто коляно

Снимка: архив

Воля на донорството ще могат да изразяват и други роднини по съребрена линия до четвърта степен, включително при родство, възникнало въз основа на осиновяване, но не по-рано от три години от осиновяването. Това приеха депутатите с промените на първо четене в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки. По този начин ще се даде възможност да се увеличи донорството в България. Парламентът прие промени и в Закона за лечебните заведения.

С промените се регламентира нов вид лечебно заведение, в което лекарски асистенти - медицински сестри или акушерки, осъществяват самостоятелно или по назначени от лекар здравни грижи. Дава се възможност здравните грижи, които не са включени самостоятелно в обхвата на задължителното здравно осигуряване, да се предоставят самостоятелно по желание на пациента срещу заплащане, или чрез механизмите на доброволното здравно осигуряване.

С преходните и заключителните разпоредби се направиха изменения в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Предвижда се средствата от продажба на обособени части от лечебни заведения с държавно или общинско участие, да могат да се използват и за погасяване на задължения към кредитори. ГЕРБ, ДПС и "Обединените патриоти" подкрепиха идеята за създаване на нов вид лечебно заведение. Депутатът Нигер Джафер от ДПС категорично възрази против начина, по който се променя почти всеки закон, който регламентира взаимоотношенията в областта на здравеопазването. Срещу начина, по който се внасят промените, възразиха и от левицата.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от