Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици бежанци от Турция са се насочили към границите с България и Гърция

| обновено на 28.02.20 в 14:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици мигранти поеха днес през Северозападна Турция към границите на страната с България и Гърция, съобщиха турски медии, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

Снощи Турция обяви, че 33 нейни военни са убити при въздушен удар от сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб.

Бежанци са се насочили с автобуси, минибусове и таксита от Истанбул към Одрин. В квартал „Фатих“ в Истанбул и на автогарата в града се събират хора, които се насочват основно към Гърция. Мнозина са се струпали на ГКПП „Пазаркуле“, други се опитват да преминат през река Марица. В квартал "Фатих" автобуси на различни общини в мегаполиса докарват бежанци, искащи да отпътуват за Европа. 

Частната телевизия НТВ съобщи, че след като сутринта са се опитали легално да влязат в България през ГКПП „Капитан Андреево“ – „Капъкуле“, но не са били допуснати, няколкостотин бежанци са се насочили по черни пътища към граничния пункт с Гърция „Пазаркуле“, който беше затворен от гръцките власти.

Мигранти са се събрали и на западното турско крайбрежие в областите Чанаккале и Измир, като целят да достигнат гръцките острови с лодки.

В момента обаче студеното време и силното вълнение затрудняват преминаването през морето.

Рискът от бежанска вълна ще продължи да се увеличава, ако ситуацията в Идлиб се влоши, се казва в писмено изявление на турското външно министерство по повод групите хора, насочили се към западните граници на страната.

Изявлението на Турция, че няма да спира бежанците, поели към Европа, дойде след обстрела на сирийските сили срещу турски части в Сирия. Според Анкара тя няма възможност да поеме нова бежанска вълна от арабската страна. Според очевидци обаче турската гранична охрана не допуска бежанци от Идлиб да преминат в Турция.

През последните месеци турският президент Реджеп Тайип Ердоган неколкократно е заплашвал да отвори границите за мигрантите към Европа.

Българския премиер Бойко Борисов заяви, че е разпоредил максимално засилване на охраната по границата ни с Турция, като там е прехвърлена жандармерия.

И Гърция затяга контрола по границите след изявление на Анкара, че ще допусне безпрепятствено всички бежанци и мигранти към ЕС. Атина иска извънредна среща на върха на европейските лидери и обмисля затваряне на границата си с Турция. 

Провежда се извънредно заседание на Министерствата на отбраната за овладяване на заплахата за навлизане на хиляди мигранти от Турция.

По нареждане на премиера командващият на въоръжените сили е в района на Еврос на сухопътната граница с Турция.

Очаква се силен натиск от мигранти и на морската граница в Егейско море.

В готовност са всички части на армията да окажат помощ по засилване на граничната охрана. Увеличават се и силите на полицията в пограничните райони.

Премиерът Мицотакис проведе телефонен разговор с германския канцлер за синхронизиране на европейските действия срещу очакваната нова вълна мигранти.

Депутати предлагат да се затвори с военни кораби морската граница и да не се допускат мигранти в гръцки води. Настояват за свикване на извънредна среща на лидерите на Европейския съюз.

Гърците се страхуват също от разпространение на коронавирус, защото голяма част от мигрантите пристигат от страни, където заразата е вече епидемия.

ЕС очаква Турция да се придържа към сделката, която ограничава миграционните потоци от Сирия след „опасната“ военна ескалация в арабската страна. Това заяви днес говорителят на Еврокомисията Петер Стано.

Той посочи, че турските власти не са информирали официално Брюксел за някаква промяна в споразумението, въпреки съобщенията, че турските власти са „отворили граничните пунктове“, за да позволят на сирийски бежанци да поемат към Европа.

ЕС прави оценка на ситуацията с мигрантските потоци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!